Neki podržavaju kraću predizbornu kampanju

Izvor: Southeast European Times, 13.Mar.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki podržavaju kraću predizbornu kampanju

Kraća predizborna kampanja na Kosovu mogla bi da smanji troškove za političke stranke.

13/03/2013

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 13.3.2013.

Glavne političke stranke na Kosovu, sa izuzetkom pokreta Samoopredeljenje, pristale su da se skrati predizborna kampanja u toj zemlji sa 30 na 15 dana. Po zakonu o izbornoj reformi, stranački lideri takođe su pristali da Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ostane jedna izborna jedinica.

Neki birači smatraju da je kraća izborna kampanja korisna.

Šćiprim Iljazi, autobuski kontrolor iz Prištine, kaže da će zbog kraće predizborne kampanje biti i manje propagande političkih stranaka.

„Ranije je čitavog meseca bilo strašno, u svakom trenutku i u celoj zemlji bila je kampanja. To nije baš poželjno. Nadam se da će [političari] umeti da se kontrolišu“, kaže Iljazi.

Luljeta Prekazi, studentkinja iz Mitrovice, kaže zaSETimes da bi, sa kraćom kampanjom, političke stranke trebalo više da obrate pažnju na to kakve poruke šalju biračima.

„Ako pogledamo aktuelni politički jezik koji se koristi, lako se može reći da je kampanja već počela, pa je tako njihov dogovor tek proceduralne prirode“, kaže Prekazi.

Međutim, Selatin Klokoči, saradnik prištinske nevladine organizacije Democracy4Development kaže zaSETimesda bi ovaj aranžman mogao da izazove određene probleme.

On misli da bi kraća kampanja mogla da dovede do tenzija između političkih stranaka, zbog veće verovatnoće da će istovremeno doći do organizovanih predizbornih mitinga.

„Manjak slobodnih soba i drugih objekata za politička okupljanja stvoriće političku tenziju između stranaka, posebno kod onih koje odlučuju koje stranke će dobiti prioritet kod rezervacije predizbornog mitinga u hali“, kaže Klokoči.

Pokret Samoopredeljenje traži da kampanja traje 30 dana zato što, kako kažu, u kraćoj kampanji stranke nemaju vremena da izlože svoju kampanju građanima.

„Oni koji hoće kraću kampanju žele da smanje troškove. U stvari, troškovi ne zavise od broja dana, već od vrste kampanje koja se vodi“, kaže zaSETimesAlbulena Hadžiju, poslanica Pokreta Samoopredeljenje.

Klokoči očekuje da će troškovi za političke stranke biti manji, ali kaže da to neće rešiti druge probleme.

„Najbolje rešenje bilo bi kada bi trošak predizborne kampanje bio transparentniji, da se tačno zna izvor prihoda za kampanju, nego da se skrati njeno trajanje“, kaže Klokoči.

Kosovska demokratska partija nije želela da komentariše ovo pitanje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.