Nedeljković: Sever se ne može integrisati silom

Izvor: S media, 22.Jun.2012, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljković: Sever se ne može integrisati silom

Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da se sever Kosova ne može silom intergisati u kosovske institucije i da jedino srpske institucije garantuiju opstanak Srba na severu pokrajine.

Vojnici Kfora u blizini administrativne kancelarije

"Topao doček": Kupera gađali paradajzom u Prištini (VIDEO)

Kosovo: Maltretiranje Srba zbog registarskih tablica
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
"Srpska zajednica sa severa ne želi integraciju. Smatramo, a to se pokazalo južno od reke Ibar, da integracija znači niži standard i gubitak radnih mesta. Građani ne mogu da prihvate gubitak svog identiteta. Tražimo ono što nam pripada, da ostanemo i opstanemo ovde pod suverenitetom i teritorijalnim integritetom Republike Srbije", kazao je Nedeljković, a prenosi Radio KiM.

On je dodao da od novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića i buduće Vlade Srbije ne očekuje poseban zaokret u politici prema Kosovu i Metohiji.

"Očekujem da će srpski predstavnici i severno i južno biti uključeni u rešavanje problema, jer znaju šta je za nas najbolje", kazao je on.

Stefanović: Implementirati dogovoreno i nastaviti dijalog

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je potrebno da nova vlada Srbije implementira sve sporazume postignute u dijalogu sa Prištinom i da nastavi dijalog.

Stefanović je istakao da će "nova vlada Srbije, ko god da je napravi, morati da implemetira sve sporazume i nastavi dijalog sa Prištinom", izrazivši uverenje da će tako i biti.

"To su dve stvari za koje mislim da nema znaka pitanja oko toga", rekao je on na predstavljanju rezultata projekta "Sloboda kretanja ljudi i robe između Kosova i Srbije u kontekstu regionalne saradnje" Centra za regionalizam.

Nedeljković ističe da o severu Kosova nisu mogući direktni razgovori Srba i Prištine, na čemu insistira međunarodna zajednica.

"Adresa za razgovore kada je u pitanju sever i celo Kosovo jeste zvanični Beograd. Smatram da u toj delegaciji treba da budu i predsavnici Srba sa severa Kosova", dodao je on.

Nedeljković je naveo i da na severu Kosova neće zaživeti uredba kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani upotrebe srpskih tablica.

"Imamo uverenje šefa beogradskog tima da to ne važi za sever. To nam je više puta rekao na zvaničnim sastancima", rekao je Nedeljković.

Nedeljković ističe da građani sa severa Kosova imaju važeća dokumenta koja izdaju nadležni organi u Srbiji i da ne žele kosovska dokumenta.

On je takođe kritikovao Kfor i Euleks zbog, kako smatra, jednostranih akcija i pozvao predstavnike međunarodne zejednice da se uzdrže od jednostranih poteza.

(Tanjug)

Foto: Radio KiM

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.