Nebenzja: Stvaranje vojske na Kosovu neodgovorna i dvolična politika koja je prešla opasnu crtu

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2018, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebenzja: Stvaranje vojske na Kosovu neodgovorna i dvolična politika koja je prešla opasnu crtu

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja poručio je na sednici SB UN da separatističkih vlasnjti u Prištini da stvori "vojsku" predstavlja flagrantno kršenje rezolucije 1244, koja zahteva apsolutnu demilitarizaciju pokrajine. „Odluka o transformaciji snaga bezbednosti Kosova u oružane snage Kosova je flagrantno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti koja, kako je ponovo naglasio generalni sekretar, ostaje glavni međunarodno pravni dokument za rešavanje kosovskog problema“, rekao je Nebenzja na vanrednoj sednici SB UN.    Pojava vojske na Kosovu preti ponavljanju oružanog konflikta u regionu. 
„Izlazak na scenu Oružanih snaga Kosova predstavlja pretnju miru i bezbednosti u regionu i može izazvati novi oružani konflikt“, mišljenja je diplomata.   Evropa je, prema njegovim rečima, „kilavo“ reagovala na stvaranje vojske Kosova, što je, kako je rekao, razočaravajuće. „To je neodgovorna i dvolična politika koja je prešla opasnu crtu“, objašnjava ruski predstavnik u SB UN. On je pozvao da se odluka o formiranju kosovske vojske hitno povuče.     „Rezolucija sadrži apsolutno jasan zahtev o demilitarizaciji svih oružanih grupa kosovskih Albanaca i dopušta boravak na teritoriji Kosova isključivo multinacionalnih kontingenata pod međunarodnom kontrolom“, zaključio je Nebenzja.     Nebenzja je rekao je da deli zabrinutost Srbije. Istakao je da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata. Podsetio je da su nedavno održane velike vežbe na severu Kosmeta, što je zastrašilo Srbe. Kfor deluje i izvan svog mandata, obučavajući kosovske snage, rekao je Nebenzja. Ukazao je i na probleme s kojima se suočavaju Srbi na KiM i upozorio da postoji velika opasnost od izbijanja humanitarne krize zbog odluke Prištine da uvede tarife na robu iz Srbije. Bez opravdanja za formiranje "vojske Kosova"    Predsednik Srbije je naveo i da ne postoji pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova", čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje. U njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili.   Kada je reč o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Vučić je rekao da je Srbija branila svoj suverenitet, u skladu sa Poveljom UN. Govorili smo im da ne idu pred Interpol, Unesko i ENTSO-E, rekao je Vučić. "Uplašen sam za budućnost srpskog naroda na Kosovu, ali i celog regiona. Priština je ugrozila sve Srbe tako što je podigla takse na robu iz centralne Srbije na 100 odsto, a pravno opravdanje za formiranje "vojske Kosova" ne postoji.", saopštio je Vučić na tviteru.   "Srbija je uvek spremna da nastavi proces dijaloga, želeli bismo da pozovem i UN da preuzmu veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključe, da vidimo korake koje će preduzeti Priština, moraju da povuku takse i druge poteze i naći ćemo način da obezbedimo sigurnosti našeg naroda", rekao je Vučić.   Predsednik Srbije je rekao i da je Priština izabrala novi pregovarački tim u kojem su ljudi iz OVK koji su pod istragom zbog zločina nad srpskim civilima.   "Stavili su sve njihove preduslove i zahteve za nastavak dijaloga, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da razume da su granice Kosova one koje oni misle da jesu i da neće promeniti čak ni oblik države, kao unitarne, zato što će Srbi dobiti – ništa", naveo je Vučić.   Za kraj je na srpskom poručio narodu na Kosmetu da će Srbija uvek biti uz njih.   "Dame i gospodo, braćo Srbi i sestre srpkinje, želim da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, mukama kroz koje ste prošli, i da vam poručim da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas", zaključio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Kilav odgovor EU na stvaranje kosovske vojske rizikuje pogoršanje krize - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2018

Izvor: Vostok / RT Stvaranje kosovske vojske sa 5.000 vojnika predstavlja pretnju miru i bezbednosti u turbulentnoj regiji i može dovesti do nove eskalacije, upozorio je ruski izaslanik u UN-u Vasilij Nebenzja, koji je kilavim nazvao odgovor EU. Govoreći na hitnoj sednici Saveta bezbednosti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.