Ne selite se s KiM i ne prodajte imanja

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2012, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne selite se s KiM i ne prodajte imanja"

Eparhija raško-prizrenska apelovala je da se Srbi sa Kosova i Metohije ne sele i ne prodaju svoja imanja. Sekretar Eparhije otac Sava Šmigić poručio je u Gračanici, gde je održana svečana sednica Skupštine grada Priština povodom Vidovdana, da ne treba olako davati i prodavati ono što je stečeno krvlju, znojem, mukom i suzama naših predaka.

"Nadam se da ćemo živeti na ovoj zemlji natopljenoj krvlju mučenika, koji nam tiho ali jasno, svakoga dana poručuju da je zemaljsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka. Nismo je zaradili, već nasledili i nemamo pravo da je kao takvu otuđimo", poručio je otac Sava koji je blagoslovio skup, u ime vladike Teodosija, prenosi KiM Radio.

Otac Sava istakao je da ovaj Vidovdan i svaki budući treba da bude na pouku i otrežnjenje, "da shvatimo ko smo, šta smo i gde smo, koja nam je uloga ovde i sada".

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej stigao je danas, uoči praznika Vidovdan, u posetu manastiru Gračanica.

Patrijarh Irinej će sutra, na Vidovdan, sa vladikama i sveštenstvom služiti svetu liturgiju u porti manastira Gračanica, a zatim i pomen poginulim srpskim junacima na spomeniku Gazimestan, blizu Prištine.

Patrijarha su u manastiru Gračanica dočekalo sveštentvo, vernici i više desetina učenika koji su posipali cveće putem kojim je prolazio poglavar SPC. Pozdravljajući ih patrijarh je poručio da "Vidovdan treba da osveti, provesti i nadahne Duhom Svetim, duhom Svetog kneza Lazara i onih bezbrojnih velikomučenika koji su živote dali, krv prolili kao najsvetiju žrtvu koju čovek može dati".

"Nadam se, dokle god postoji ova svetinja i druge svetinje na Kosovu - Dečani, Bogorodičksa ljeviška, Pećka Patrijaršija i druge svetinje, da ćemo dotle i mi ovde biti kao Srbi, dotle ćemo imati gde da dođemo i da živimo i da čuvamo, kao najveće i najbogatije nasdleđe koje su nam naši preci ostavili u amanet, da čuvamo i sačuvamo ono za šta su naši preci krv svoiju prolili", rekao je patrijarh.

Irinej će večeras prisustvovati manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenje" u porti manastira Gračanica. Učestvuje dvadesetak pesnika sa Kosova, centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a večeras će biti dodeljene i nagrade najboljima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.