Ne možete devijantnim tipovima dati oružje u ruke

Izvor: B92, 09.Dec.2018, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne možete devijantnim tipovima dati oružje u ruke"

"Na delu je sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele, a na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije".

To je izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Priština svojim potezima hoće da izazove novi talas iseljavanja, jer etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem, rekao je Đuirić u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Politiku.

On smatra da bi bila razumna odluka da Priština momentalno ukloni protivpravne i anticivilizacijske trgovinske blokade robe iz centralne Srbije, ali dodaje da ako u Prištini ima razuma oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.

"Svedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svetskih prestonica da se povuku takse. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podrsku svojih sponzora da istraju u bezumlju", kaže Đurić.

On kaže da Pristina nikada nije delovala samostalno i da je taj deo nase teritorije pod potpunom kontrolom moćnih zapadnih država, pre svega SAD i da samo neko potpuno naivan i neobavesten može da misli da albanski politički lideri imaju nekavu autonomiju odlučivanja.

"Bojim se da je ovde reč o sinhronizovanom pritisku na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije", istakao je Đurić.

On je međutim poručio da da niti će se Srbi iseliti pod ovakvim pristicima niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

Upitan šta je cilj blokade on kaze da ona treba nemilosrdnim onemogućavanjem normalnog zivota nasem narodu na Kosovu da poruči da je svaki otpor samovolji Prištine besmislen i da je svako insistiranje na poštovanju kolektivnih prava Srba unapred osuđeno na propast.

"Pristina demoralisanjem naseg naroda zeli da izazove novi talas iseljavanja, jer etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem", kaže Đurić i dodaje da se sa druge strane Beograd trgovinskom blokadom izlaže velikim gubicima i pretpostavka onih koji su to smislili je da ćemo pristati na sve kako bismo izbegli ekonomsko iznurivanje.

Ni jedno ni drugo se neće desiti, poručuje Đurić.

Povoodm najava o formiranju vojske 14. decembra, Đurić kaže da će Priština povući taj adut ako sve ostalo ne uspe, ali upozorava da to znači ne samo politčku već i veoma opasnu bezbednosnu destabilizaciju.

Upozorava da je formiranje vojske opasnost po čitav region i da bi Kfor morao da razoruža svaku albasnku paravojsku na KIM, a ne da pomaže formianje takvih snaga.

"Ne možete neodgovrnim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke", ukazao je Đurić podsećajući da oni nameravaju da deo tih falangi upute na sever KIM.

Upitan da li će Beograd regovati ako Prišitna pošalje vosjkui na sever on kaže da je predsendik Aleksandar Vučić kao glavnokomandujući jasno rekao da Srbija nikome neće dopustiti "Bljeske" ni "Oluje".

"Mi ne želimo sukobe ni sakim posebno ne s NATO i SAD, ali Srbi nikada nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi", kaže Đurić.

Upitan da li je briselski dijalog mrtav, on kaže da bi pre rekao d aje na ledu, i da će ipak svi shvatiti da nema drugog načina da se problemi i nesuglasice reše.

"Mi nismo odustali od dijaloga, to je jednostrano uradila Priština", kaže Đurić i ocenjuje da Priština ovim putem nije krenula da bi zaštitila svoje ekonomske interese već da bi Srbe izovala i getoizirala.

"Neverovanto je da čitav zapadni svet žmuri pred ovakvim divljačkim kršenjem osnovnih ljdskih prava našeg naroda u pokrajini", ukazuje Đurić.

Povodom izjave Ramuša Haradinaja da će takse povući kad Beograd prizna Kosovo, kaže da se sa Beogradom tako ne razgovara i da Beograd neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine.

Upitan kako će se pomoći Srbima na severu ako blokada potraje on kaže da postoje načini.

"Ako ne moze preko prelaza koje su Tadić i Jeremić postavili onda može nekim drugim putem", navodi on.

Sve to ako Kfor, kako kaže, ne bude hermetički zatvorio čitavu admisistrativnu liniju, ali i tada postoje razni humanitarni kanali, ali se nada da do toga neće doći.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.