Ne mislim da Srbija pravi probleme

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mislim da Srbija pravi probleme

Luksemburg -- Šef švedske diplomatije Karl Bilt ocenio da Kosovo nije prepreka na putu Srbije ka EU i istakao da Srbija nije odgovorna za "probleme" na severu Kosova.

"Vlasti u Beogradu imaju veoma ograničen uticaj na događaje na severu", rekao je Bilt u Luksemburgu gde je održan sastanak Saveta ministara EU.

On je dodao da je problem u tome što "vlasti u Prištini nisu stekle poverenje građana", koji tamo žive.

Odgovarajući na pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o izgledima da Srbija postane kandidat za članstvo u EU, Bilt je rekao da Švedska priželjkuje i podržava donošenje takve odluke.

„Još radimo na tome. Voleli bismo da odluka bude pozitivna. Podržavamo članstvo svih zemalja zapadnog Balkana i pristup korak po korak na osnovu učinka”, kazao je Bilt.

Na pitanje da li je Kosovo prepreka na tom putu, Bilt je kratko odgovorio: „Ne”.

Upitan zašto se status kandidata daje državi poput Srbije koja „pravi toliko problema na severu Kosova”, Bilt je istakao: „Ne mislim da ona pravi probleme”.

„U krajnjem slučaju na vlastima u Prištini je da steknu poverenje svih građana. Vlasti u Beogradu imaju veoma ograničen uticaj na dogadjaje na severu. Ako Priština ne bude stekla poverenje svih građana to neće funkcionisati", objasnio je Bilt.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je da će „Italija gurati kandidaturu Srbije, iako je bilo nekih problema”.

„Nadam se da će biti obnovljen dijalog Beograda i Prištine. To nije preduslov za kandidaturu, ali bi to pomoglo poboljšanju atmosfere”, rekao je Fratini.

Povodom predloga da se održi konferencija o Kosovu, Fratini je rekao da ne zna detalje, ali će o tome prekosutra u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Evropska komisija u sredu 12. oktobra trebalo bi da da mišljenje o kandidaturi Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.