Ne damo Kosovu u Savet Evrope!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne damo Kosovu u Savet Evrope!

Srbija će se snažno i nedvosmisleno usprotiviti bilo kakvom pokušaju učlanjenja Kosova u Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je rekao novinarima nakon susreta sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom da će Srbija, ukoliko do toga dođe, iskoristiti sve političke i diplomatske resurse da tako nešto zaustavi i spreči.

"Nema govora o bilo kakvom članstvu u Savetu Evrope, jer je to organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja okuplja države i Kosovu tu nema mesta", rekao je Jeremić.

On je potvrdio da sve državne institucije Srbije u ovom trenutku imaju intenzivnu diplomatsku korespondenciju i šalju pisma državama koje nisu priznale Kosovo kako bi nastavile da podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine, time što neće menjati svoj stav u vezi sa samoproglašenom nezavisnosti.

Jeremić je rekao da Beograd ima intenzivnu komunikaciju sa svim zemljama u svetu o jasnoj definiciji onoga šta su Beograd i Priština dogovorili u Briselu, kako ne bi bilo konfuzije i pokušaja pogrešne interpretacije onoga šta znači taj dogovor.

"Status Kosova ni na koji način nije dodaknut ovim dogovorom. Ogromna je važnost da sve zemlje sveta nastave da podržavaju taj proces time što neće menjati svoj stav oko kosovske nezavisnosti i u tom smislu je urađena sesija diplomatskih koraka, uključujući i pisanu korespondenciju, ali ne mogu reći tačno koji koraci i ko je i kome slao pisma", dodao je Jeremić.

Govoreći o mogućnosti da Kosovo postane član Saveta Evrope, Jagland kaže da je značajan dijalog Beograda i Prištine i da na sve to treba gledati pragmatično, te da ne bi trebalo otvarati pitanja koja bi mogla da idu na štetu tom procesu pregovaranja.

"Razgovore Beograda i Prištine treba posmatrati kao konstruktivan proces. Ovo treba da bude proces korak po korak, ali da ide u pravom smeru i treba da damo tom procesu šansu da napreduje", rekao je Jagland.

Jagland je rekao da je Savet Evrope voljan da na nivou ekpsperata, a ne na političkom nivou, pruži pomoć u dijalogu Beograda i Prištine. On je istakao da se Srbija nalazi sve bliže članstvu EU ne zato što Evropa to nameće, već zato što Srbija smatra da je to u njenom interesu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.