Jeremić: Kosovu nema mesta u SE

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kosovu nema mesta u SE

BEOGRAD -

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland ocenili su danas da će SE imati značajnu ulogu u daljim evropskim integracijama Srbije, a Jeremić je poručio da će se Srbija snažno usprotiviti, diplomatskim sredstvima, bilo kakvom pokušaju učlanjenja Kosova u tu organizaciju.

"Nema govora o bilo kakvom članstvu Kosova i Metohije, Savet Evrope je organizacija koja okuplja države, dakle Kosovu tu nema mesta," izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jaglandom.

Jeremić je takođe ocenio da je posle dogovora Beograda i Prištine u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosova od ključnog značaja da sve zemlje sveta nastave da podržavaju ovaj proces time što neće menjati svoj stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

On je potvrdio da je preduzet niz koraka, uključujući diplomatsku korespondenciju, kako dogovor u Briselu ne bi bilo pogrešno protumačeno.

Jagland je poručio da treba dati šansu procesu koji se odvija između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

"Dajmo tom procesu šansu za napredak, umesto da iznosimo pitanja koja bi mogla da idu nauštrb tog procesa", rekao je Jagland.

Jagland je istakao da će Savet Evrope nastaviti da podržava na pragmatičan i nepolitički način, na nivou eksperata, dijalog Beograda i Prištine.

On je takođe dodao da će SE sada kada je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU imati još značajniju ulogu jer može da pomogne Srbiji u procesu dobijanja članstva.

Jagland s predsednicom parlamenta i o izborima na Kosovu

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović istakla je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom da u sprovođenju izbora na Kosovu i Metohiji treba imati u vidu Ustav Srbije, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i prisustvo međunarodnog faktora.

Kako je navedeno u saopštenju iz kabineta predsednice parlamenta, Jagland je pokazao veliki interes za niz pitanja, a posebno za raspisivanje izbora u Srbiji, i to sa aspekta izbora na Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar Saveta Evrope, kako se navodi u saopštenju, smatra da bi Srbija trebalo da učini dalji napredak u reformama u sistemu pravosuđa, u merama protiv korupcije i zaštiti manjina.

Jagland je izrazio zadovoljstvo što je Srbija dobila status kandidata za ulazak u EU i naglasio da je Parlamentarna skupština SE u Rezoluciji 1858 ocenila da je Srbija učinila značajan napredak u ispunjavanju svojih obaveza od poslednje Rezolucije iz 2009. godine.

Predsednica Narodne skupštine informisala je generalnog sekretara SE u vezi sa naporima koji su do sada činjeni na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Jagland očekuje datum pregovora za Srbiju do kraja godine

Generalni sekretar PS SE Torbjorn Jagland izjavio je da očekuje da će do kraja godine biti ispunjeni uslovi za utvrđivanje datuma početka pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

Jagland je na sastanku sa predsednikom Odbora za inostrane poslove republičkog parlamenta i šefom stalne delegacije Skupštine Srbije u PS SE Dragoljubom Mićunovićem u Domu Narodne skupštine rekao da je dobijanje statusa kandidata potvrda privrženosti Srbije evropskoj ideji i čvrstog opredeljenja za puno pridruživanje zajednici evropskih naroda.

"Podrazumeva se, međutim, da su zemlje koje počinju pregovore sa EU prethodno ispunile visoke standarde Saveta Evrope, prevashodno u oblasti vladavine prava, koji važe za sve članice EU", rekao je Jagland, a saopšteno je iz republičkog parlamenta.

On je napomenuo da iz Izveštaja Monitoring komiteta SE za Srbiju za prošlu godinu proizlazi da reforma u oblasti pravosuđa nije završena i da je neophodan dalji napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Generalni sekretar PS SE zahvalio je Srbiji na podršci koju pruža reformama Saveta Evrope.

Mićunović je rekao da je Izveštaj Monitoring komiteta o Srbiji objektivan i strog, kao i da je Srbija očekivala ukidanje monitoringa, do čega nije došlo.

"Svesni smo da reforma pravosuđa nije završena, iako je učinjen korak napred u odnosu na zatečeno stanje i da u toj oblasti mora još dosta da se uradi, a pre svega da se otklone uočene nepravilnosti na koje je ukazao Monitoring komitet PS SE", napomenuo je Mićunović.

On je naglasio da je u Srbiji započeta temeljna reforma u pravosuđu, kao i da je u tome bilo ishitrenih rešenja i nedoslednosti koji se moraju prevazići.

Zahvaljujući velikom angažovanju Srbije i drugih susednih zemalja, Balkan postaje sve stabilniji, ocenio je Mićunović.

Pomoć evrointegracijama Srbije

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland izjavio je FoNetu da će sa zvaničnicima u Beogradu danas razgovarati o tome kako SE može pomoći Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

U tom smislu, veoma je važno fokusirati se na reforme, posebno u pravosuđu i borbu protiv korupcije, rekao je Jagland, uoči razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije.

On je najavio i da će tema njegovih razgovora biti kako da SE pomogne u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Govoreći o Kosovu, Jagland je istakao da će fokus biti pitanje očuvanja i zaštite kulturne baštine i kako da SE dalje razvije važne instrumnete za monitoring na Kosovu.

Izveštaj "Živeti zajedno"

Kancelarija SE u Beogradu je najavila da će generalni sekretar ove organizacije tokom jednodnevne posete Srbiji takođe predstaviti izveštaj "Živeti zajedno: Različitosti i slobode u Evropi 21. veka", koji analizira različite "pretnje" i predlaže "odgovore" kako bi ljudi mogli "živeti zajedno" u otvorenim evropskim društvima.

Autori izveštaja su devet najuticajnijih lidera i mislilaca u Evropi, među kojima je i Sonja Liht, koja će predstaviti preporuke upućene glavnim akterima promena u javnom ponašanju.

Savet Evrope je sveevropska međunarodna organizacija osnovana 1949. godine sa ciljem da podstiče demokratiju, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava u državama-članicama, kao i da održava i promoviše evropsko kulturno nasleđe.

Savet Evrope, sa sedištem u Strazburu, danas ima 47 članica, među kojima je od 2003. godine i Srbija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Kosovu nema mesta u SE

Izvor: S media, 12.Mar.2012

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland ocenili su danas da će SE imati značajnu ulogu u daljim evropskim integracijama Srbije, a Jeremić je poručio da će se Srbija snažno usprotiviti, diplomatskim sredstvima, bilo kakvom pokušaju učlanjenja...

Nastavak na S media...

Jeremić: Snažno ćemo se suprostaviti učlanjenju Kosova u Savjet Evrope

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2012

BEOGRAD - Srbija će se snažno i nedvosmisleno usprotiviti bilo kakvom pokušaju učlanjenja Kosova u Savjet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Jeremić: Za Kosovo nema mesta u Savetu Evrope

Izvor: Blic, 12.Mar.2012

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland ocenili su danas da će SE imati značajnu ulogu u daljim evropskim integracijama Srbije, a Jeremić je poručio da će se Srbija snažno usprotiviti, diplomatskim sredstvima, bilo kakvom pokušaju učlanjenja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.