Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naznaka o dijalogu nema, samo odluka koje produbljuju krizu

Umesto dogovora i nastavka dijaloga Beograda i Prištine - odluke koje još više produbljuju krizu. Kosovski parlament odlučio je da rasprava o normalizaciji odnosa bude odložena, ali da se zato već za nekoliko dana na dnevnom redu parlamenta nađe predlog o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.

Izvor: N1

Takve najave zabrinjavaju Beograd, a predsednik Srbije kaže da su na to već svi upozoreni.

U Prištini je sva snaga trenutno usmerena na formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosovskih bezbednosnih snaga za koje, kako tvrde Albanci, imaju podršku Sjedinjenih Država. Posle izjave zamenika kosovskog premijera Fatmira Ljimaja da će svi potrebni zakoni biti usvojeni do kraja novembra, stiže i najava da će to biti tema prve naredne sednice parlamenta, u četvrtak.

"Ovoga se plašim da ako oni to budu usvajali već ove nedelje, naše je da upozorimo sve... Molio sam i upozoravao generalnog sekretara, svi ste svedoci, više puta sam rekao pod kojim uslovima neka oružana formacija sme da se pojavi na severu pokrajine, ja nemam šta više po tom pitanju da kažem sem onoga što sam do sada više puta govorio", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rasprava o normalizaciji odnosa sa Beogradom u kosovskom parlamentu je odložena i za sada nema naznaka da li bi i kada dijalog Beograda i Prištine u Briselu mogao biti nastavljen.

"Ja se nadam i nekakvoj vrsti skorog nastavka dijaloga, ako ni zbog čega drugog onda zbog smanjivanja ovakvih tenzija koje bi mogle da dovedu do problema za svakoga od nas", dodao je Vučić.

Opozicija upozorava da razgraničenje koje je jedino kao rešenje do sada pomenuo srpski predsednik ne sme da se dozvoli.

"Donošenje sporazuma van Skupštine, rasprava o tome koja se vodi među prijateljima i uskom krugu ljudi, to nije dogovor, to je privatni aranžman čoveka koji je uzurpirao vlast i institucije u Srbiji", rekao je lider DS Zoran Lutovac.

O predlogu za razgraničenje i dalje se zna samo na osnovu rečenice koju je na leto izgovorio predsednik Vučić, nakon čega je saopštio da je njegova politika o Kosovu propala.

"To ne znači da je to nije u ovim političkim okolnostima i ovom istorijskom trenutku možda najbolji put za dostizanje trajnog i održivog mira na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Damjan Jevtić iz Kancelarije za KiM.

Na pitanje novinara o koja je to incijativa, kaže: "Pa inicijativa, ukoliko pratite medije, mogli ste svakodnevno da se informišete o njoj... Ja ne mogu da vam govorim o svim detaljima onoga što se dešava za pregovaračkim stolom u trenutku kada nije blizu neki sporazum koji može biti postignut, ali svakako da je razgraničenje između dva naroda, jurisdikcija između dva naroda nešto o čemu bi trebalo razgovarati u narednom periodu".

I dok iz Inicijative mladih za ljudska prava poručuju da bi razgraničenje stvorilo dodatne probleme, srpski ministri u kosovskoj Vladi traže bilo kakav dogovor.

"Bilo koji dogovor koji će doprineti uspostavljanju trajnog mira je nešto što će značiti svim Srbima koji žive južno i severno od Ibra", rekao je ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Ne vidimo uopšte etničku razmenu kao izvor stabilnosti već naprotiv kao izvor nestabilnosti, kaže Ivan  Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Početkom septembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Brisel, ali je tamo odbio da razgovara s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, u okviru dijaloga o normalizaciji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Najave iz Prištine plaše Beograd

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018

Umesto dogovora i nastavka dijaloga Beograda i Prištine - odluke koje još više produbljuju krizu. Kosovski parlament odlučio je da rasprava o normalizaciji odnosa bude odložena, ali da se zato već za nekoliko dana na dnevnom redu parlamenta nađe predlog o transformaciji Kosovskih bezbednosnih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.