Nastavljeno unakrsno ispitivanje prvog svedoka protiv Mustafe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021, 13:06

Nastavljeno unakrsno ispitivanje prvog svedoka protiv Mustafe

Na suđenju protiv nekadašnjeg komandanta u OVK Saljiha Mustafie danas je nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, poznatom i kao Sud za ratne zločine OVK.

Na današnjem suđenju Mustafini advokati nastavili su unakrsno ispitivanje ovog svedoka pod pseudonimom W3593 koji je prisutan u sudnici, ali njegov lik je zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Mustafa više ne prisustvuje suđenju iz sudnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već da ga po odobrenju suda prati putem video linka iz pritvorske jedinice.

Ovaj svedok , Albanac, pričao je kako su ga oteli i mučili pripadnici OVK, pod Mustafinom komandom u selu Zlaš tokom aprila 1999.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020.negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi a je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.