Nastavlja suđenje “Šakalima”

Izvor: Glas javnosti, 25.Sep.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja suđenje “Šakalima”

BEOGRAD - Suđenje pripadnicima jedinice Šakali", Teritorijalne odbrane i policije, optuženim za zločine u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, nastavlja se u ponedeljak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optuženima se na teret stavlja ubistvo najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška, na teritoriji opštine Peć, 14. maja 1999. godine. Pored ubistava, oni se terete i za silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva. Postupak se od decembra 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << godine vodio protiv devetorice optuženih ali su u međuvremenu trojica osumnjičenih za taj zločin izručeni Srbiji iz Crne Gore i Nemačke i pripojeni ostalima. Prema optužnici, napad na selo Ćuška organizovao je vođa "Šakala" pokojni Nebojša Minić. Minić je zbog ratnih zločina u Peći, po međunarodnoj poternici uhapšen u Argentini 2005. godine, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.

Pod njegovom komandom, kako se navodi u optužnici, ubijen je i Hasan Čeku (otac Agima Ćekua) i nekoliko članova njegove porodice. Pripadnici "Šakala" odvojili su vojno-sposobne muškarce od žena, dece i staraca, podelili ih u tri grupe - dve u kojoj je bilo po 10 civila i jednu od njih 12 i grupno ih ubijali, pucajući istovremeno iz automatskih pušaka. Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, proterano je u grupama više od 400 žena, dece i staraca.

Posmrtne ostatke su, kako se navodi u optužnici, skupili na gomilu, prekrili sunđerima i ćebetom i zapalili. Od civila su oduzeli ukupno 125.000 maraka, više automobila i dva kamiona, više od 10 vozila su uništili, zapalili više od 40 kuća, navodi se u otužnici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASTAVLJA SUĐENJE “ŠAKALIMA”

Izvor: Kurir, 25.Sep.2011

BEOGRAD - Suđenje pripadnicima jedinice Šakali", Teritorijalne odbrane i policije, optuženim za zločine u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, nastavlja se u ponedeljak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu...Optuženima se na teret stavlja ubistvo najmanje 44 albanska civila u...

Nastavak na Kurir...

Nastavlja se sudjenje Šakalima

Izvor: Beta, 25.Sep.2011

BEOGRAD, 25. septembra 2011. (Beta) - Sudjenje pripadnicima jedinice "Šakali", Teritorijalne odbrane i policije, optuženim za zločine u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, nastavlja se u ponedeljakpred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu...Optuženima se na teret stavlja ubistvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.