Nastavak suđenja Oliveru Ivanoviću u ponedeljak

Izvor: Press, 23.Jan.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Oliveru Ivanoviću u ponedeljak

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je u sudskom postupku koji se vodi protiv lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića i još četvorice Srba saslušan svedok tužilaštva Džemšit Smajilji, koji u većem delu iskaza nije ni pominjao Ivanovića.
Suđenje Ivanoviću i ostaloj četvorici Srba biće nastavljeno u ponedeljak kada će svedoka tužilaštva Muhamera Ljapašticu ispitati odbrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i međunarodno sudsko veće kojim predsedava sudija Roksana Komša.

"Cenimo da je vaše svedočenje bilo iskreno", ovako je Ivanovićeva odbrana nakon tužioca, završila ispitivanje drugog svedoka otpužbe, Džemšita Smajiljija, koji je svedočio protiv Ivanovića za događaje od 14. aprila 1999. godine.

Svedok u većem delu svog iskaza nije pominjao Ivanovića, a nije potvrdio ni da je Ivanović rekao da on i preživeli Albanci idu za Albaniju.

Ivanovića je pomenuo, objašnjavajući da je prethodni svedok, inače ključni svedok tužilaštva, Isa Mustafa, rekao da je Ivanović navodno taj koji je, ili umešan, ili naredio - ubijanje Albanaca, ali da je saznao da je to Ivanović tek godinu dana nakon događaja iz aprila ‘99. godine i da mu je tek danas jasno o kojem se "Oliveru" radi.

Smajilji je na pitanja tužioca, odbrane i sudskog veća cesto odgovarao - "prošlo je mnogo vremena", "ne sećam se", a za razliku od Ise Mustafe, potvrdio je da je među paramilitarcima navodno prepoznao samo jednog Srbina.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba a to su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.