Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu se, poslije 10 mjeseci zastoja, nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Timove, prvi put, predvode predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa. Takođe prvi put, dijalogu posreduje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa evropskim komesarom za susedstvo i političku proširenja Johanesom Hanom uoči dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da će večerašnji sastanak biti zaključen >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pozitivnom ocjenom", rekla je Mogerini koja je istakla da će prvi sastanak Vučića i Mustafe biti veoma važan, dodajući u obraćanju novinarima da je EU uspešno posredovala u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih godina.

Ona je izrazila uvjerenje da će uz njeno posredovanje dijalog i ubuduće biti uspješan.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič rekla je uoči večerašnje runde dijaloga da EU prije svega očekuje napredak u primeni Briselskog sporazuma.

"Za nas je najvažnije da se sporazum primijeni", rekla je Kocijnčič novinarima u Briselu, podsjećajući da će ovo biti prvi susret predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Dijalog se nastavlja u atmosferi pogoršanih odnosa između Beograda i Prištine, do čega je dovela odluka Mustafe da smjeni ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, što je, prema stavu Beograda, učešće liste "Srpska" u toj vladi učinilo besmislenim.

Poslednja runda dijaloga održana je 31. marta prošle godine, pod pokroviteljstvom tadašnje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a do zastoja je poslije toga došlo zbog institucionalnog vakuuma u Prištini, usljed zastoja u formiranju tamošnje vlade posle pokrajinskih izbora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.