Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2012, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

BRISEL -

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će biti reči o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji počeće danas ujutru u Briselu posle dvomesečne pauze.

Obe delegacije potvrdile su dolazak, mada iz Prištine i Beograda još uvek stižu protivrečne izjave vezane za konačno rešenje predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima.

Priština je dugo odbijala zahtev Beograda da se u fusnoti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pored naziva Kosovo pominje rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U nedavnoj izjavi, međutim, kosovski premijer Hašim Tači je prihvatio Rezoluciju 1244, ali pod uslovom da se uz nju pomene i deklaracija o nezavisnosti koju je pre četiri godine usvojio kosovski parlament.

Sa druge strane, šef beogradskog tima Borislav Stefanović je u današnjoj izjavi odbacio uključivanje kosovske deklaracije u sadržaj fusnote.

Diplomatski izvori u Briselu izrazili su optimizam da će dva tima sutra postići sporazum o regionalnom predstavljanju, kao i da će postići načelan dogovor o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

Rešavanje pitanja učešća Kosova na regionalnim skupovima, kao i implementacija ranije zaključenog sporazuma o prelazima su među ključnim uslovima koje je Evropski savet u decembru postavio pred Srbiju kako bi joj bio dodeljen status kandidata za pridruživanje EU.

Ministri spoljnih poslova članica EU sledećeg utorka, 27. februara, proceniće da li je Srbija ispunila uslove za status kandidata, a šefovi država i vlada će tu ocenu konačno potvrditi na samitu koji je zakazan za 1. mart.

Simić:Pregovori presudni za kandidaturu

Profesor Fakulteta političkih nauka i stručnjak u oblasti međunarodnih odnosa Predrag Simić izjavio je da su današnji dogovori između Beograda i Prištine u Briselu presudni za martovsku odluku o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

On je gostujući na RTS rekao da rešenje problema između Beograda i Prištine, a samim tim i eventualno dobijanje statusa kandidata, obezbeđuje "kakav takav mir na Balkanu", s obzirom na ekonomsku krizu u EU.

Komentarišući približavanje stavova Beograda i Prištine, Simić je kazao da mu se čini da oni jesu bliži i da je najverovatnije da će se dve strane dogovoriti da se Kosovo na međunarodnim forumima predstavlja sa fusnotom na kojoj će pisati Rezulicija 1244 i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Prema njegovim rečima, zna se da Beograd neće pristati na fusnotu na kojoj stoji deklaracija o nezavisnosti Kosova, kao što insistira Priština.

"Priština će uraditi ono što joj kaže EU, za koju je rešavanje problema između Beograda i Prištine vrh debelog brega", rekao je Simić.

Simić je rekao da kakvo god bude rešenje, ono će biti pod pritiskom, ali je i dodao da je EU u interesu da zaustavi pogoršanje situacije na Balkanu.

"Ukoliko se ne nađe rešenje, najviše će izgubiti EU", napomenuo je Simić i dodao da je EU ta koja vodi pregovore koji treba da se završe kompromisnim rešenjem.

Govoreći o pismu premijera Hašima Tačija u kome traži da Srbija ne dobije kandidaturu, Simić kaže da je to još jedan pokušaj da se ospori kandidatura Srbiji.

"Tači vuče poteze onako kako smatra da je najbolje pokušavajući da pritiscima ove vrste ospori kandidaturu Srbije", objasnio je Simić.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.