Narodne kuhinje KiM traže pomoć

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodne kuhinje KiM traže pomoć

Beograd -- Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji uputile su apel za pomoć svima koji mogu da pomognu, navodeći da nemaju ni osnovne namirnice.

Kako se navodi u saopštenju humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića", narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji hranom i hlebom trenutno snabdevaju više od 2.000 ljudi i stotinak đaka pešaka, a broj korisnika se svakodnevno povećava, zbog čega rade u otežanim uslovima.

Predsednica te organizacije Svetlana Stević je navela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su se narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji krajem februara suočile sa ozbiljnim nedostatkom osnovnih životnih namirnica, posebno brašna i ulja.

Taj problem su, rekla je Stevićeva, kuhinje uspele da prebrode uz pomoć Grada Beograda, Fonda B92, kompanije "Fidelinka" i Republičke direkcije robnih rezervi Srbije.

"Ali to nije dovoljno jer su godišnje potrebe samo za brašnom 180 tona. Narodne kuhinje i dalje nemaju stalnog donatora, pa apelujemo na sve firme, koje su u mogućnosti, da pomognu, da li u hrani ili u novčanim sredstvima", podvukla je Stevićeva.

U oktobru prošle godine 12,88 miliona dinara za honorarni rad i tekuće troškove narodnih kuhinja uplatila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a preko SMS broja 1033 stigla je pomoć građana od devet miliona dinara.

Dobijena sredstva su iskorišćena za kupovinu i proizvodnju hrane za narodne kuhinje. Da bi ublažila nedostatak osnovnih namirnica, organizacija "Majka devet Jugovića" pokrenula je poljoprivrednu proizvodnju, pa je prošle godine uspešno obrađeno 8,5 hektara, obezbeđeno 40 odsto hrane za potrebe kuhinja i zaposleno više od 25 sezonskih radnika.

Ove godine na površini od 15,5 hektara zasađeno je osam hektara pšenice, dva hektara krompira, luka, šargarepe i ostalog povrća.

"Trenutno su u magacinu obezbeđene namirnice za naredna tri meseca i zato se apel za pomoć od strane Narodnih kuhinja i Eparhije raško-prizrenske upućuje svima koji su u mogućnosti da pomognu, jer je njihovo postojanje i rad od ključnog značaja", naglašava se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apel za pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2013

Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji uputili su danas apel za pomoć svima koji mogu da pomognu njihov rad, navodeći da funkcionišu u veoma otežanim uslovima, i suočavaju se sa ozbiljnim nedostatkom osnovnih životnih namirnica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.