Napadi na Kfor ugrožavaju put u EU

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na Kfor ugrožavaju put u EU

Berlin, Brisel -- Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele upozorio da napadi Srba na vojnike Kfora uoči donošenja odluke o kandidaturi otežavaju njenu "evropsku perspektivu".

"Kažem slobodno i bez uvijanja: ako Srbija ne prihvata teritorijalni integritet Kosova, to je onda kriterijum i u donošenju naših nemačkih odluka", kaže Vestervele.

"Događaji na severu Kosova će svakako biti deo rasprave i oni evropsku perspektivu Srbije, koju ja vidim, želim i podržavam, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikako ne čine jednostavnijom", kaže on.

Napadi na Kfor stvorili su, kako se izrazio šef nemačke diplomatije, "veoma ozbiljnu situaciju". Pre toga je već nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer upozorio da bi nasilje na severu Kosova moglo da blokira približavanje Srbije Evropskoj uniji.

"Srpska vlada želi da dobije status kandidata za EU. Svaki dan koji protiče kao sada udaljava je od toga", rekao je De Mezijer juče u Briselu.

Ministar je, kako su preneli nemački mediji, rekao da Beograd ima jak uticaj na srpsko stanovništvo na Kosovu i da taj uticaj treba jače iskoristiti za miran razvoj tamošnje situacije.

Austrijski ministar Mihael Špindeleger oštro je osudio napade na austrijske, mađarske i nemačke vojnike Kfora na severu Kosova.

Špindeleger je rekao da će Beč teško pristati na kandidaturu Srbije ako nasilje ne samo ne bude obustavljeno, već i vinovnici tog nasilja pronađeni i izvedeni pred sud.

Prema izvorima zasedanja, Velika Britanija je takođe, zahtevajući da se obustavi nasilje i uklone barikade na severu Kosova, zasad uzdržana prema davanju Srbiji mogućnosti da dalje napreduje ka članstvu u EU.

London je, međutim, stavio do znanja da snažno podržava dalje proširivanje Unije.

Više zemalja na zasedanju su okvirno stavile do znanja da bi dalji napredak u dijalogu morao dovesti do jednoglasnog stava EU da se Srbiji odobri kandidatura za članstvo.

Rumunski ministar Teodor Baštinaru je naglasio da Rumunija podržava mišljenje Evropske komisije da je Srbija zaslužila da dobije status kandidata za članstvo i ne smatra da to treba dovoditi u vezu s dijalogom Beograd-Priština.

Baštinaru je rekao da je na zasedanju posebno Nemačka osudila incident na severu Kosova i kao uslov postavila to da za kandidaturu Srbije dođe do napretka u dijalogu Beograd-Priština.

Šef rumunske diplomatije je naglasio da "Srbija želi da bude članica EU", istakavši da "u Srbiji postoji evropska politička elita koja mora ubediti svoje stanovništvo da u dijalogu ima šta i da dobije".

Za Holandiju je, prema holandskim izvorima, ključno to što je Srbija sprovela reforme i okončala saradnju s Haškim sudom, ali smatra da mora doći i do napretka u dijalogu Beograd-Priština.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe je izjavio da će Pariz podržati davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, naglasivši da dijalog Beograd-Priština teče uz "obećavajuće pomake".

Francuski ministar je predočio da će odobravanje kandidatskog statusa Beogradu evropskoj dvadesetsedmorici "omogućiti dalji dijalog sa Srbijom i da se ona podstakne da nastavi putem kojim je krenula".

Žipe je rekao da su o tome danas razgovarali ministri inostranih poslova EU koji su osudili "događaje na severu Kosova, i u kojima je bilo preko 50 ranjenih, među kojima ima Nemaca, Austrijanaca, Mađara (pripadnika Kfora)".

"Ne postoji drugo rešenje već da se nastavi istinski konstruktivan dijalog Prištine i Beograda", stavio je do znanja francuski ministar.

"Taj dijalog je, uostalom, obnovljen ovih dana, uz pomake koji se čine obećavajućim", rekao je Žipe.

"Ja sam stavio do znanja da, kako bismo ohrabrili Srbiju da nastavi u tom pravcu, treba joj poslati pozitivne znake i Francuska je otud za to da se Srbiji sad odobri kandidata za članstvo (u EU)", zaključio je Žipe.

Šefovi diplomatija Švedske i Luksemburga, Karl Bilt i Žan Aselborn, stavili su do znanja da su za to da se Srbiji odobri status kandidata, imajući u vidu da dijalog s Prištinom ide u dobrom pravcu i da je Beograd pozvao kosovske Srbe da napuste barikade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.