Najavljene nove blokade terminala: Prevoznici iz RS upozoravaju da je na Rači gore nego na deponiji

Izvor: Večernje novosti, 09.Avg.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljene nove blokade terminala: Prevoznici iz RS upozoravaju da je na Rači gore nego na deponiji

Predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske naveo da će u ponedeljak od osam do 18 sati blokirati prelaz na Rači Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske najavilo je danas celodnevne blokade carinskog terminala na Rači od ponedeljka, a upozorili su na loše uslove na ovom prelazu.Pročitajte još: U Han Pijesku otvorena sportska hala >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Kosovo i MetohijaPredsednik ovog udruženja Nikola Grbić je naveo da će u ponedeljak od osam do 18 sati blokirati prelaz na Rači, a ukoliko u međuvremenu ne bude postignut dogovor sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u narednim danima će pojačavati obustave. Kao glavnog krivca za loše uslove, naveo je UIO BiH, te istakao da se kroz ovaj teminal godišnje ubere oko tri miliona maraka, dok u poslednjih deset godina „nije uložen ni pfening“. - Prelaz na Rači je ravan smetlištu. Deponija smeća je urednija. UIO BiH ga je namerno dovela u takvo stanje, a sada je obrazloženje da ga ne mogu održavati i da ga treba izmestiti – kazao je Grbić.Pročitajte još: Dok političari uživaju radnici preživljavaju! Objasnio je da bi najavljenim izmeštanjem terminala na lokaciju udaljenu oko 20 kilometara od postojeće, prevoznici imali dodatne troškove od oko 100 KM po vozilu, dok bi kapacitet novog terminala bio 40 do 50 kamiona, a sada stane od 200 do 300 kamiona. Poručio je i da je stanje u Gradišci takođe loše. On je izneo podatak da je zbog takvih uslova i monogosatnih čekanja, Republiku Srpsku naputilo 4.000 profesionalnih vozača, a oko 1.200 firmi iz BiH se prošle godine preregistrovalo u Sloveniju i druge zemlje. - Nije nam želja blokirati granične prelaze, ali to je trenutno jedini način da se izborimo i ostanemo na ovom području. Želimo tu da radimo, ali moraju nam se omogućiti uslovi. Sa UIO BiH možemo razgovarati samo o poboljšanju na postojećem terminalu u Rači, ali nemamo o čemu razgovarati da se to izmesti. Mi nemamo pitku vodu, mokre čvorove, a bunar u kojem je voda je ravna onoj u lokvi i barama, tamo ima desetak uginulih pacova. Spremni smo razgovarati sa crnim đavolom samo da se poboljšaju uslovi – objasnio je Grbić. On je danas održao konferenciju za novinare u Banjaluci, zajedno sa predstavnicom Udruženja špeditera Radmilom Koprivicom i poslanikom SDS-a u Narodnoj skupštini RS Bojanom Vidićem. Vidić je kazao da ova stranka podržava špeditere i prevoznike zbog „jednostrane odluke UIO BiH da poslove sa carinskim terminalom dodeli privatnoj firmi iz Brčkog“. - Već imamo informacije ko bi to trebalo da bude. Sačekaćemo da se UIO BiH prvo izjasni. Smatramo da bi se takvim postupcima otvorilo široko polje za korupciju – rekao je Vidić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

„Večernje Novosti“ donirale knjige biblioteci KPZ Banjaluka

Izvor: Večernje novosti, 09.Avg.2019

U KPZ Banjaluka ističu da fond biblioteke već duže vreme treba obnavljanje, te da je pomoć „Večernjih“ došla u pravi čas Zatvorska biblioteka u Kazneno popravnom zavodu Banjaluka bogatija je za više stotina naslova, zahvaljujući donaciji „Večernjih Novosti“. Pročitajte...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.