Nagrade za Dobrilu i Zid

Izvor: Akter, 05.Avg.2014, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade za "Dobrilu" i "Zid"

Dokumentarni kratki film o Dobrili Marić iz Titela i priča o “običnom” danu srpske i albanske dece koja u selu Lipljan na Kosovu idu u istu osnovnu školu - nagrađeni su filmovi iz Srbije na prvom Međunarodnom festivalu dokumentarno-kratkometražnog filma "Dvanaest duhovnih veza"

Film “Dobrila” odneo je pobedu u kategoriji “Velikodušnost”, a autorka Tamara Jakovljević rekla je da ju je dirnula priča o ženi u Titelu koja bez ikakve nadoknade pomaže svojim sugrađanima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
“Dobrila besplatnno prevozi svoje sugrađane već 10 godina i za to je dobila titulu najboljeg građanina Titela, a od onih koje prevozi dobila je na poklon automobil”, kazala je Jakovljević.

Nagradu u kategoriji “Narod” za film o selu Lipljan dobio je Nikola Polić, koji je kazao da se za priču o selu zainteresovao kada je čuo da u njemu posle svih ratnih dešavanja srpska i albanska deca dele osnovnu školu.

“Hteo sam da dokumentujem jedan običan dan u toj školi. Međutim, da li je to običan ili malo drugačiji dan o tome govori moj film”, istakao je Polić.Ðaci te škole, kako je dodao, bili su zbunjeni što želi da snimi priču o njima, ali im je, poručuje, istovremeno bilo i drago.

“Bilo im je drago što se neko interesuje za njihov život i život običnih ljudi”, rekao je on.

U još deset nagrađenih kategorija interesovanje publike i organizatoara posebno je izazvao dokumentarni film u kategoriji “Putin” autora Jevgenija Kulika.

“Priča koja je prikazana u mom filmu dirnula me je pre nekoliko godina i podstakla da ga napravim…Do 2008. godine bio sam apolitičan ali sam tada odlučio da izađem na izbore i morao sam sebi da odgovorim na pitanje za koga da glasam i tada sam počeo da čitam biografije kandidata”, rekao je Kulika.

Tada je, kaže, pročitao članak u kome je pisalo da je jedan čovek sprečio demonstrante tokom protesta u Drezdenu 1989. godine, koji su počeli nakon rušenja Berlinskog zida, da sruše zgradu KGB.

“Taj čovek je bio Vladimir Putin… Tada sam drugačije gledao na našeg predsednika Vladimira Putina i odlučio sam da ljudi treba da znaju za njegov podvig u Drezdenu 1989. godine. Festival je za mene ne samo mogućnost da pokažem svoj film, već i šansa da se dalje razvijam i napredujem u oblasti dokumentarnog filma”, istakao je on.

Pobednici u svakoj kategoriji pohađaće master klas i seminar kod Emira Kusturice.

Organizatori festivala su omladinski projekat "Mreža" iz Rusije i Škola filma Emira Kusturice, a u konkurenciji je učestvovalo 200 filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Estonije.

Cilj je festivala je, kako navode organizatori, da se afirmišu misli i osećanja, ljubav za zemlju, njen narod, zasluge i dostignuća svoje zemlje u svetu.

Pobednički radovi nominovani su kategorijama: Velikodušnost, Istorija, Vaskrs, Pobeda, Otadžbina/Domovina, Porodica, Milost, Ruski jezik, Putin, Narod, Država, Literatura, a nagradu dobija reditelj filma.

Pravo učešća na festivalu imali su mladi iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Estonije i Belorusije starosti od 18 do 27 godina, a dužina trajanja filma je najduže do 50 minuta i morao je biti isključivo na ruskom ili srpskom jeziku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.