Nacrt statuta ZSO po prištinskim medijima koji je izradila Fondacija FES: Zajednica u skladu s ustavom Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 17:51

Nacrt statuta ZSO po prištinskim medijima koji je izradila Fondacija FES: Zajednica u skladu s ustavom Kosova

Prištinski mediji objavili su danas nacrt statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji je izradila Fondacija Fridrih-Ebert-Štiftung (FES), a u kojem se, sudeći po fotografijama tog dokumenta, navodi da će ZSO biti formirana u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Prištinski Dukađini navodi da je nacrt dobio od diplomatskog predstavništva u Prištini, a na fotografijama dokumenta koje je objavio, a preneo i prištinski Reporteri, vidi se osam članova od navodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 18, kojima je utvrđena osnova statuta Zajednice srpskih opština.

Kako navode, predviđeno je da statut usvoje privremene prištinske vlasti i da bude verifikovan u Ustavnom sudu KiM.

Na početku ovog dokumenta koji je napravio FES piše da je "ovaj mehanizam uspostavljen na osnovu Zakona o potvrđivanju Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije".

"Asocijacija/Zajednica je pravno lice osnovano u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Kosovo, navodi se u prvom članu ovog dokumenta, a u drugoj tački prvog člana ističe se da je statut zajednice najviši pravni akt ovog mehanizma, koji usvaja Konstitutivna skupština ove zajednice.

U trećoj tački člana, navodi se da će ZSO imati funkcije "jačanja lokalne demokratije, i zastupanje svih različitih identiteta" kao i da "vrši nadzor u razvoju lokalne privrede i obrazovanja i poboljšanje lokalnih uslova povratnika na KiM", ali da se ZSO mora pridržavati kosovskog ustava.

"Statut će biti usvojen pravnim aktom Vlade Kosova i imaće važenje uredbe Vlade u skladu sa pravnim sistemom Kosova nakon razmatranja od strane Ustavnog suda", navodi se u ovoj tački.

Kako navode prištinski mediji, jedna od najvećih dilema je činjenica da će ZSO biti treći nivo vlasti na Kosovu, a u tom smislu u stavu četiri navodi se da Zajednica srpskih opština neće zameniti ni narušiti ustavnost i odnose centralnih i lokalnih vlasti u pokrajini.

"U ispunjavanju ovih ciljeva, Zajednica neće oštetiti ili zaobići ovlašćenja predviđena ustavom i zakonom zajednica učesnica i ni na koji način neće zameniti niti narušiti ustavnost i odnose između centralne i lokalne vlasti" na KiM, precizirano je u ovom članu.

Ciljevi zajednice su, kako se vidi iz objavljenih delova nacrta statuta, jačanje lokalne demokratije kroz olakšavanje saradnje među opštinama koje čine ZSO, podržavanje tih opština u kreiranju politika kojima se unapređuje lokalna demokratija, olakšavanje, finansiranje ili promovisanje aktivnosti kojima se unapređuje učešće građana i demokratske prakse i predstavljanje interesa relevantnih za lokalnu demokratiju prema centralnim vlastima.

"Organi ZSO će promovisati suživot i mir među građanima svojih opština članica i podsticati izgradnju odgovarajućih uslova koji će omogućiti svim zajednicama da izraze, sačuvaju i razvijaju svoje nacionalne, etničke, kulturne, verske i jezičke identitete", navodi se u šestom članu.

U članu pet navodi se da će ZSO "imati druga dodatna ovlašćenja koja mogu biti delegirana od strane centralnih vlasti u koordinaciji sa Ustavom i zakonima Kosova".

U članu šest govore kako će ZSO imati svoje organe tj. skupštinu, kao i predsednika, potpredsednika i savet zajednice.

"Skupština ZSO je vrhovni organ sastavljen od predstavnika koje bira svaka skupština opština učesnica iz reda svojih izabranih članova, a ista će odražavati sastav skupština opština" navodi se u sedmom članu ovog statua, kao i da "broj predstavnika Skupštine se određuje brojem predstavnika u skupštinama opština učesnica u odnosu 10 prema jedan" kao i da "svaka opština učesnica delegira jednog predstavnika u Skupštinu ZSO".

"U predlogu i izboru, gradonačelnik i skupštine opštine će poštovati princip obezbeđivanja etničke raznolikosti svoje opštine", objašnjava se dalje u istom članu.

Član osam odnosi se na sednice Skupštine ZSO koje saziva predsednik ZSO.

"Skupština se sastaje najmanje dva puta godišnje i može održavati druge redovne i ad hoc sastanke. Raspored i druge procedure sednica Skupštine regulišu se pravilnikom" kao i da pravilnik o radu mora biti u skladu sa "statutom i pravnim sistemom Kosova".

U ostalim članovima od 9. do 18. detaljnije se objašnjava kako će izgledati ZSO, pa se, između ostalog, navodi da Skupština usvaja Statut ZS bira predsedavajućeg i potpredsednika ZSO iz reda članova skupština opština, kao i da će ZSO imati Savet koji se sastoji od najviše 30 članova i sopstveni budžet.

Navodi se i da će prištinska vlada ZSO obezbediti status pravnog lica i pravnu sposobnost neophodnu da ispuni svoje ciljeve, što uključuje pravo posedovanja pokretne i nepokretne imovine, suvlasnika preduzeća koja pružaju lokalne usluge u okviru ciljeva ZSO i sklapanja ugovora, uključujući ugovore o radu.

"Članovi Udruženja/Zajednice zadržavaju svoju pravnu, imovinsku i finansijsku nezavisnost nakon sticanja statusa članstva u Udruženju/Zajednici", piše u članu 16.

U poslednjem, 18. članu, navodi se da će u roku od godinu dana od usvajanja Statuta ZSO reviziju njegovog sprovođenja vršiti prištinska vlada.

"U slučaju spora između Vlade i Udruženja/Zajednice koji proističu iz revizije, Vlada će predmet uputiti Ustavnom sudu. Osim ako je drugačije propisano pravilima ili zvaničnim procedurama Ustavnog suda, Udruženje/Zajednica ima pravo da zastupa svoje argumente u slučaju revizije od strane Ustavnog suda".

Objašnjava se da ni u jednom svom aspektu SZO neće kršiti ili zaobići ovlašćenja predviđena tzv. ustavom Kosova, kao i da "ni na koji način neće zameniti ili narušiti odnose Ustavom i zakonom između centralnih i lokalnih vlasti u Republici Kosovo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.