Na vrhu Đeravice u srpskoj nošnji

Izvor: KMnovine.com, 20.Jun.2016, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vrhu Đeravice u srpskoj nošnji

Planinarke Nataša Janjić i Jelena Stojković ostvarile svojevrsni podvig - popele se na najveći vrh Prokletija.


   
Jezerski vrhovi, prokletije. / Foto: Vikipedia    


Ovo je prvi pohod naših alpinista na Đeravicu od rata na Kosovu i Metohiji.



Mlade trsteničke planinarke Nataša Janjić (33) i Jelena Stojković (33) osvojile su vrh Đeravica (2.656 metara nadmorske >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << visine) i to uspinjući se sa kosmetske strane, što je prvi pohod srpskih planinara na ovaj vrh od 1998. godine! Uspeh su proslavile fotografišući se obučene u replike srednjovovnih dvorskih haljina.


- Pre tri nedelje članovi Planinarsko-smučarskog društva "Ljukten" iz Trstenika, među kojima smo bile Jelena i ja, probali smo da osvojimo Đeravicu putem kojim niko od srpskih planinara nije išao nakon rata, ali nas je loše vreme zaustavilo na nekih 2.300 metara - priča ekskluzivno za "Novosti" Nataša Janjić, naša poznata planinarka, koja je do sada osvajala sve druge vrhove Prokletija.

- Odluka da ponovo pokušamo doneta je 10. juna, kada smo i krenuli put Peći preko Dečana i Junika do sela Grope Ereniku nadomak Košara, a onda krenuli na uspon u zoru 11. juna.

Sa 1.900 metara nadmorske visine, posle četiri sata hodanja, "pala" je Đeravica, a naše planinarke pričaju da su imale veliku pomoć vodiča iz PD "Đeravica" iz Peći.

Nataša dodaje da je pre šest godina u akciji "Prokletije bez granica" Đeravica osvojena iz pravca Crne Gore. - Boravak smo iskoristile i da posetimo pećinu Radavac, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, izvor Belog Drima. Iskustvo je bilo nezaboravno.

Planinarka Jelena Stojković svedoči da je osećaj na vrhu bio sjajan, a da je ceo događaj upotpunjen preoblačenjem u haljine koje su specijalno za ovu priliku dobile iz Udruženja "Jerinin grad" iz Trstenika.


   

   

- Trenutno se sa kosmetske strane gradi asflatni put, pa je izvesno da se Đeravica neće osvajati ovom stazom do kraja godine - ističe za "Novosti" Jelena. - Sada se pripremamo za nove pohode. Naše Planinarsko društvo "Ljukten" je vrlo aktivno, tako da svakog vikenda imamo neke akcije.


Spremne za nove vrhove

Planinarka Jelena Stojković priprema se za osvajanje Triglava i Mon Blana, a Nataša Janjić, koja je do sada "ispenjala" Gran Paradizo, Grosglokner, Musalu, Triglav, Dolomite, sa klupskom drugaricom će "reprizirati" osvajanje više vrhova van Evrope.

























Izvor: Novosti    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju



Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.