Na tzv. Kosovo stiglo na hiljade vojnika: Počela je...

Izvor: B92, 21.Maj.2023, 10:03

Na tzv. Kosovo stiglo na hiljade vojnika: Počela je...

Vojna vežba koju predvode Sjedinjene Američke Države, na kojoj će učestvovati oko 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, počela je danas na KiM.

Vežba će trajati do 2. juna. Prethodno je iz tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga najavljeno da su u okviru vežbe angažovani vojnici iz 25 država.

Vojna vežba "Branilac 23", uz predstavljanje 1.300 pripadnika bezbednosnih snaga privremenih prištinskih institucija, koji su se za vežbu pripremali više od godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana, kao i naoružanja takozvanog Kosova, otvorena je u centru Prištine, defileom dva puka vojske i naoružanja.

"Trebalo je više od godinu dana intenzivnih priprema za uspešnu realizaciju ove vežbe, ulaganja u opremu i sisteme naoružanja, investicije u infrastrukturu i mnogo obuke”, napisao je ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj, poručivši da je tzv. Kosovo spremno da se pridruži NATO paktu.

Vojna vežba će se odvijati na vojnom poligonu u okolini Đakovice, na Kosovu i Metohiji, kao i na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji i na poligonima u Albaniji.

"U Albaniji počinje zajednička multinacionalna vežba koju predvodi Evropska komanda SAD, gde će biti demonstrirane interaktivne sposobnosti Sjedinjenih Država sa savezničkim i NATO partnerskim vojskama", napisao je na svom Fejsbuk profilu albanski premijer Edi Rama.

Kosovo je bilo učesnik ove vežbe i 2021. godine, ali sa znatno manjim brojem vojnika.

Otvaranju vežbe prisustvuju prištinski zvaničnici kao i predstavnici Nato zemalja, a na glavnom šetalištu je izloženo i naoružanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.