Na sednici Odbora za Kosovo: Stihovi, prozivke i citiranje Pašića i patrijaha Pavla

Izvor: Blic, 18.Nov.2011, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sednici Odbora za Kosovo: Stihovi, prozivke i citiranje Pašića i patrijaha Pavla

BEOGRAD - Na sednnici Odbora za Kosovo i Metohiju u parlamentu, koja je danas trajala gotovo pet sati, poslanici su govorili u stihu, pominjali Nikolu Pašića, patrijarha Pavla, a nisu izostale ni medjusobne prozivke da se za govornicom "bave politikanstvom, umesto da rešavaju probleme".

Ni šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović nije „odoleo" da odgovori na isti način. Poslanicima SRS, koji su ga uporno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prekidali tokom govora, Stefanović je poručio da „šta god da su pipnuli, tu trava više nije rasla".

„Za vreme vašeg mandata Crna Gora postala je samostalna država", rekao je Stefanović poslanicima radikala.

Na dobacivanje Vladimira Milentijevića iz DSS da, dok govori treba poslanike da gleda u oči, Stefanović je poručio: „Nisam ja jedini koji sme da vas pogleda u oči", aludirajući na nekadašnji predizborni slogan lidera te stranke Vojislava Koštunice.

Tokom izlaganja Stefanović je reagovao i na dobacivanja predstavnika Srba sa Kosova i funkcionera DSS Marka Jakšića kome je poručio da je „Srbima južno od Ibra muka od njegovog busanja u grudi i njegovih laži".

Šefa pregovaračkog tima „ukorio" je i predsedavajući sednicom Ljubomir Kragović iz SRS, napominjujući da su svi predstavnici opština sa Kosova i Metohije za govornicom - govorili protiv njega.

Prekoračenje dogovorenog vremena za govornicom izazvalo je burnu reakciju poslanika DS Srđana Milivojevića pošto je radikal Nemanja Šarović završio izlaganje. Šarović je za govornicom umesto 10, proveo više od 22 minurta, što je razljutilo Milivojevića koji je upitao Kragujevića „da li mu je dobro i da li bi trebalo da ga pregleda doktor".

„Ako vam nije dobro ili ne vidite dobro, neka vas pregleda doktor. Za vas, predsedavajući, sat izgleda ide u nazad, dok za ostale gradjane Srbije ide unapred", rekao je Milivojević.

Na njegovu opasku Šarović je dobacio da „nije sramota biti bolestan".

To je bilo doboljno da Milivojević nastavi polemiku, pa mu je uzvratio da je na njegovom mestu, „sagnuo bi se pod klupu kada je reč o Kosovu", budući da su radikali bili na vlasti 1999. godine.

Poslanicima u stihu se obratio Dragiša Đoković iz DS, upitavaši kolege „da li nismo braća, da li nismo Srbi" i požalio se što „Kosovo mora stati u 10 minuta", koliko je predvidjeno za govornike.

Dok je govorio o Srbima sa Kosova i „kosovsko-terazijskim Srbima", recitovao je stihove – „znamo ko nam je neprijatelj, ko nam puca u srce i grudi".

„Sve će to prekriti ruzmarin, snegovi i šaš", dodao je Đokovih i zapitao poslanike da li se „bliži vensko ili kapilarno nestajanje Srba na Kosovu".

On se za govornicom pozivao i na Pašića, koji je , kako je podsetio, davno govorio da su svi u pravu, ali da rešenje ipak mora da se nađe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.