Na protestu u Prištini uhapšene 33 osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2012, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na protestu u Prištini uhapšene 33 osobe

PRIŠTINA -

Protest aktivista pokreta Samoopredeljenje u Prištini zbog susreta premijera Srbije i Kosova u Briselu i najavljenog dijaloga Beograda i Prištine još traje, a tokom demonstracija uhapšene su 33 osobe.

Aktivisti Pokreta Samoopredeljenje, s predsednikom Aljbinom Kurtijem na čelu, počeli su jutros protest zbog susreta kosovskog premijera Hašima Tačija s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem u Briselu 19. oktobra.

Odmah nakon početka protesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko osam sati, aktivisti Samoopredeljenja su gađali pripadnike policije kamenicama i trulim paradajzom, na šta je policija odgovorila upotrebom suzavca.

Tom prilikom je povređeno 18 policajaca i četiri demonstranta.

Okupljeni od jutros uzvikuju parole protiv Srbije i nose transparente na kojima piše "Nema pregovora sa Srbijom" i "Ujedinjenje sa Albanijom, a ne dogovor sa Srbijom", prenosi B92.

Jake policijske snage od ranog jutra obezbeđuju sedište kosovske vlade.

Prištinski mediji su javili da je policija uhapsila, a zatim i oslobodila Kurtija i poslanike Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini Ljiburn Aliu i Dželalj Svećla.

Specijalne snage kosovske policije upotrebile su suzavac kako bi rasterale demonstrante, a u sukobima sa policijom povređeni su neki demonstranti, uključujući poslanike pokreta u parlamentu, javio je Radio Slobodna Evropa.

"Okupljanje građana nije bilo prijavljeno. Demonstranti su na nasilan način pokušali da uđu u zgradu, tokom čega su napali i gađali policajce bojom, raznim predmetima i kamenicama. Uprkos upozorenjima nisu prekinuli napade na službenike policije, zbog čega su oni bili prinuđeni da primene silu i iskoriste suzavac", navela je KPS.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija i dalje obezbeđuju zgrade Vlade i Skupštine Kosova, a više stotina demonstranata sedi na Trgu Majke Tereze ispred policijskih kordona, saopštila je policija.

Policija je raspoređena i po širem centru Prištine.

Građanima su deljeni leci kojima se pozivaju da se pridruže protestima.

Organizatori protesta su naveli da im nije namera da uđu u zgrade vlasti, već da onemoguće ulaz zvaničnicima u njih i samim tim spreče njihovo funkcionisanje, jer smatraju da su pregovori sa Beogradom "izdaja".

Zvanično je potvrđeno da ima povređenih na obe strane, kao i da su u pitanju mahom lakše povrede.

Prema zvaničnim podacima privedene su 22 osobe, a prema saznanjima Radija Slobodna Evropa uhapšena su 33 demonstranta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.