Na kapiji Dečana ekstrejmisti ili teroristi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na kapiji Dečana ekstrejmisti ili teroristi?

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je incident kod manastira Visoki Dečani pokazao da je na Kosovu stvorena snažna baza radikalnog islama, ekstremizma i terorizma koju su ranijih godina prikrivale i vlasti u Prištini i međunarodne snage.

"Ona realno predstavlja opasnost za bezbednost svih koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno ljudi koji su drugačije veroispovesti od onih koji zagovaraju radikalni islamisti. Naročito može da bude ugrožen srpski narod", kazao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Drecun je ocenio da do sada srpski narod nije bio na meti interesovanja radikalnih islamista, ali da incident kod manastira pokazuje da to može biti promenjeno.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da SPS očekuje da se taj događaj rasvetli u celosti i ukazao na važnost prisustva KFOR na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo ubeđeni da je Srbija potpuno spremna i sposobna da odgovori na pravi i adekvatan način na sve bezbednosne izazove", dodao je Milićević.

Samostalni poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da vlast u Srbiji mora da preduzme mere preko međunarodnih organizacija kako bi podigla bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

"Islamski ekstremizam je nešto što je začelo i lepo raste na Kosovu i Metohiji", kazao je Veselinović.

U subotu uveče ispred glavne kapije manastira uhapšena su četiri naoružana Albanca.

Oni su posedovali kalašnjikov sa tri okvira municije i poštolj, a u njihovom vozilu pronađena je i literatura islamističke sadržine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Drecun: Pojačati budnost međunarodne zajednice na KiM

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 12:26

Incident kod manastira Visoki Dečani nesumnjivo je pokazao da je postojala teroristička pretnja i opasnost po ljude koji su se tu nalazili, bez obzira na to kako je događaj okarakterisala Kosovska policijska služba, ocenio je predsednik odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.