Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na groblju je uništeno 90 odsto nadgrobnih spomenika i odneto sve što se moglo odneti

Više stotina Srba obišlo je danas, na Duhovske zadušnice, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde je uništeno više od 90 odsto nadgrobnih spomenika.

Srbi su groblje danas obišli u organizaciji Crkvene opštine Kosovska Mitrovica i Privremenog organa Opštine severna Kosovska Mitrovica.

Priliku koja se Srbima pruža samo za Zadušnice, iskoristila je danas i Zdenka Živkovic,  ;koja je obišla grob svog sina. ;"Nema šta da se kaže , mnogo ; je teško i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ceo svet ovo mora da vidi", kaže ona.

"Grob se ne zaboravlja ali je sve teže i teže", dodaje Milovan Milanović. ;

"Više gotovo nema šta da poruše, to govori o onima koji to rade, to je delo bezdušnih ljudi, mrtvi ljudi su bezopasni", kaze Srboljub Lazarević.

Uplakana, uz pomoć rođaka , Ratka Lazić podiže spomenik suprugu koji je na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice sahranjen pre 1999. godine. "Deca nemaju gde da dođu, sve je gore i gore, a mi nemamo kome da se obratimo, sve je porušeno", kaže ona. ;

Potojerej stavrofor Milija Arsovic, koji je sa sveštenstvom iz svoje eparhije bio s narodom, kazao je da nedopustivo to što se poslednjih nekoliko godina dešava na groblju, kosi se trava ali se ne odnosi, već prekriva nadgobne ploče.

Od 1999. godine Srbi svoje preminule sahranjuju na groblju u selu Rudare. U severnom delu Kosovske Mitrovice na dva muslimanska groblja umrle sahranjuju bez problema i na tom groblju ni jedan spomenik nije oskrnavljen.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.