Na Zadušnice u pratnji policije

Izvor: RTS, 18.Feb.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Zadušnice u pratnji policije

Organizovano, uz pratnju policije, oko 250 Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišlo grobove svojih najmilijih u južnom delu grada.

Oko 250 Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice, organizovano u 4 autobusa i pratnju kosovske policijske službe, obišli su grobove svojih najmilijih u južnom delu grada.

Još veći broj spomenika je oskrnavljen, ograda potpuno uništena, a zbog velikog snega dosta njih nije ni uspelo da pronađe spomenike.

Biljana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Paunović, koja je doputovala iz Beograda, kaže da joj teško pada što se groblje može posetiti samo organizovano i što je ono jako zapušteno.

Na groblju u južnom delu Mitrovice vandali su u minulih 12 godina porušili ili oskrnavili oko 80 odsto nadgrobih spomenika.

Ljubinka Đordjević je Mitrovčanka koja trenutno živi u Beogradu. Na groblju su joj sahranjeni roditelji i baka. Ističe da je tužno što praktično jedva može da se dođe na groblje i zapale sveće.

Radoš Jovanović obišao je jutros grob svog oca i ogorčen je na lokalnu vlast, jer je groblje jako zapušteno.

"Svake godine dolazim na Zadušnice. Ostao sam bez reči. Nije bilo teško pronaći grob mog oca jer imam kao orijentir kapelu", kaže je Jovanović.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na pravoslavnom groblju uništena je većina nadgrobnih spomenika, tako da Srbi poslednjih godina mahom svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru kod Zvečana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.