Na Kosovu zatvoreno 14 organizacija zbog podrške terorizmu

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu zatvoreno 14 organizacija zbog podrške terorizmu

Skupstina Kosova je ove nedelje usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Kosovske vlasti su do sada zatvorile 14 nevladinih organizacija za koje se sumnjalo da su finansirale terorističko i ekstremističko delovanje.

Zakon o sprečavanju finansiranja terorizma smatra se veoma važnim za predupređenje teroristickih aktivnosti. Naime, ekspert za bezbednost Burim Ramadani ocenjuje da su nedostajanje jednog ovakvog zakona kriminalne grupe koristile kao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << oazu za pranje novca, čak i finansiranje terorističkih grupa.

"Imajući u vidu da je Kosovo bila zona u koju je došao veliki broj nevladinih organizacija i humanitarnih udruženja, koji su ovde prali novac, ovaj zakon će, uprkos tome što je veoma striktan, omogućiti pravosudnim organima pristup svakom od tih slučajeva u slučaju da se pojavi sumnja u finansiranje terorizma i pranje novca”, objašnjava Ramadani.

Kazne koje ovaj zakon predviđa za finansijere terorizma dostižu milionske iznose. Finansiranje terorizma kažnjavaće se zatvorskom kaznom od pet do 15 godina, kao i novčanom kaznom do 500.000 evra. Kazna za banke i finansijske institucije biće u iznosu do 1.000.000 evra.

Kosovska vlada je do sada oduzela dozvolu za rad za 14 nevladnih organizacija, pod sumnjom da su podržavale i finansirale terorističko i ekstremističko delovanje pojedinaca i grupa.

Najnoviji zakon se smatra novim korakom kosovskih vlasti u sprečavanju fenomena koji je doveo do toga da oko 300 građana Kosova od 2012. godine učestvuje u ratovima u Siriji i Iraku. Prema policiji, do sada je na ratištima tamo stradalo njih 50.

Da podsetimo, Kosovo je u martu 2015. godine usvojilo zakon kojim se učešće u stranim ratovima smatra terorističkim delom.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo usvojilo zakon protiv finansiranja terorizma

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2016

Skupstina Kosova je ove nedelje usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Kosovske vlasti su do sada zatvorile 14 nevladinih organizacija za koje se sumnjalo da su finansirale terorističko i ekstremističko delovanje...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.