Na Kosovu zaraženo još pet novih osoba, ukupno 145

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2020, 18:08

Na Kosovu zaraženo još pet novih osoba, ukupno 145

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova je saopštio da je danas zaraženo korona virusom još pet osoba, tako da je ukupan broj 145.

U ovaj broj nisu uključeni slučajevi iza sredina sa srpskom većinom.

Tokom današnjeg dana su izvršene analize 93 uzorka, od kojih su pet pozitivno na COVID 19, dok su do sada izvršene analize 1.964 uzorka.

Pozitivni slučajevi su 3 iz sela Banjska, opština Mališevo, i po jedan iz Đakovice i sela Smrekovnica, opština >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Vučitrn.

Svi danas otkriveni slučajevi su kontakti prethodno zaraženih osoba koji su na Kosovo došli iz inostranstva. Iz NIJZ kažu da pod 24 časovnom kontrolom drže i 3.137 osoba koje su kontakti do sada zaraženih COVID 19.

Danas je iz karantina u Studentskom centru otpušteno 95 osoba koje su se tu nalazile 14 dana. Za sutra je najavljeno otpuštanje još 50 osoba iz karantina, koji su danas bili negativni na virus.

U međuvremenu, u karantin je ušlo i 45 osoba koje su danas avionom na Kosovo stigle iz Slovenije.

Sutra će se nastaviti uzimanje uzoraka smeštenih u Studentskom centru da bi se videlo kakva je epidemiološka situacija i shodno tome isti biti otpušteni.

Nakon odlaska iz karantina svi oni su obavezni da narednih 14 dana ostanu u samoizolaciji u svojim kućama i stanovima.

Prema, do danas poznatim informacijama, na Kosovu je izlečeno 23 osoba, dok su dve osobe preminule - jedna u Podujevu i jedna u Leposaviću.

U opštinama Severna Mitrovica i Zvečan su do danas od korona vurusa obolele 27 osobe.

Na severu Kosova četiri nova slučaja koronavirusa, u dve opštine na snazi odluka o karantinu

Broj inficiranih u srpskim sredinama na Kosovu danas je porastao za četvoro, na ukupno 26 obolelih, dok je jedna osoba za sad preminula.

U Kosovskoj Mitrovici ih je registrovano 17, u Zvečanu sedam, u Leposaviću jedan i to jedan preminuli, dok je jedna obolela žena iz Dobrotina kod Leposavića.

Na današnjoj konferenciji Kriznog štaba je rečeno da su tri pacijenta prebačena u Niš a jedan u Beograd, osam je smešteni na infektivno odeljenje u Mitrovici, dok je 13 lica u studetskom domu koji je prpremljen za takve namene.

U Zvečanu je pripremljen objekat zvani "Stacionar", a u Leposaviću od danas radi posebna ambulanta pri domu zdravlja gde se vrše pregledi osoba za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom.

Na severu Kosova poštuje se mera karantina i ograničenja kretanja koju su pre dva dana Krizni štabovi doneli na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

Ova mera trajaće do daljeg, jer testiranje koje je u toku pokazuje da ima novin slučajeva zaraženih korona virusom, a mere će biti pooštrene ako procedure koje su na snazi ne budu poštovane, poručuju iz kriznih štabova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.