Na Kosovu povećana opasnost od unutrašnjeg nasilnog terorizma i ekstremizma

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu povećana opasnost od unutrašnjeg nasilnog terorizma i ekstremizma

Pretnje i poruke koje dolaze spolja a kojima se regrutuju ljudi s Kosova za ratovanje van zemlje, prelaze u povećani nasilni terorizam i ekstremizam u zemlji, ocenjuje se u analizi Kosovskog centra za bezbednosne studije koji je danas predstavljen u Prištini.

"Samo u dve poslednje godine Policija Kosova i Kosovska obaveštajna agencija su predupredile četiri pokušaja terorističkih napada na Kosovu i jedan značajan broj ekstremnih ideoloških napada koji su do sada bili planirani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Kosovu. Pretnje od terorizma koji je razvijen unutar zemlje i stalna radikalizacija dolazi iz nekoliko pravaca", procenjuje se u analizi.

Ekstremne nasilne ideologije su prema ovoj analizi i dalje prisutne u porodicama boraca s Kosova na stranim ratištima, posebno kod onih koje prate konzervativna učenja.

"Te porodice nerado primaju bilo kakvu podršku od vlasti i odbijaju svaku vrstu saradnje. Pre traže pomoć od radikalnih verskih neformalnih grupa koje nastavljaju da deluju na Kosovu", kaže se u analizi.

Poseban izazov ostaje kosovska dijaspora pošto je 20 odsto od 403 borca na stranim ratištima poreklom sa Kosova rođeno ili poraslo kao druga ili treća generacija migranata u zemljama zapadne Evrope.

"Tokom stvaranja Islamske države ti pojedinci su bili među najekstremnijim, neki čak i angažovani u međunarodnim terorističkim akcijama u Evropi i Turskoj i samoubilačkim akcijama u Siriji i Iraku. Većina ovih boraca poreklom sa Kosova bili su malo ili nimalo vezani za Kosovo", kaže se u analizi.

"Pored toga, oko 190 građana Kosova i dalje je u Siriji i Iraku i deo su terorističkih organizacija, ili su tamo uhapšeni. Vlada Kosova čini napore da ih vrati na Kosovo, uključujući i veliki broj dece rođenih tokom sukoba sa najmanje jednim roditeljem sa Kosova", dodaje se u dokumentu Kosovskog centra za bezbednosne studije.

Međutim, i pored spremnosti Vlade da preuzme "vlasništvo" nad ovim pitanjem bez programa reintegracije, i sa stanovništvom koje neće da prihvati borce na stranim ratištima, njihov povratak i stalna radikalizacija na terenu imaju šanse da postanu do sada najveća nacionalna pretnja bezbednosti, zaključuje se u analizi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kosovo: Opasniji simpatizeri od povratnika sa ratišta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2018

Simpatizeri  militantne Islamske države ili ’domaći teroristi’ predstavljaju veći rizik po nacionalnu bezbednost Kosova od onih boraca koji su se vratili sa stranih  ratišta, nalazi su najnovijeg izveštaja kosovskog Centra za bezbednosne studije objavljenog u sredu. U izveštaju ’Iznad...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.