Na KiM ukinuta srpska fiksna telefonija, upravo ističe rok mobilnim kompanijama za uvođenje broja +383

Izvor: KMnovine.com, 05.Jan.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na KiM ukinuta srpska fiksna telefonija, upravo ističe rok mobilnim kompanijama za uvođenje broja +383

Očekuje se da separatisti sa KiM, uz ranije datu saglasnost režima iz Beograda, definitivno početkom 2019. izvrše ukidanje srpskog međunarodnog koda +381 i počnu da koriste samo telefonski kod +383.











Iako je bilo predviđeno da se juna 2018. u potunosti ukine srpski ali i ostali strani telefonski kodovi koje separatisti koriste  usvom sistemu, i da se koristi samo kod +383 koji je, po rečima Marka Đurića >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << dodeljen "geografskoj oblasti" Kosova, to nije realizovano. 

Predsednik borda takozvane "RAEPK" u okviru sistema albanskih separtista, Krešnik Gaši za Radio Slobodna Evropa kaže da iako u 2018-oj nije ukinuta upotreba srpskog i stranih kodova, proces sprovođenja te odluke je zabeležio velika dostignuća.

„Jedno od dostignuća koje može da se pomene je potpuno ukidanje koda Srbije koji je funkcionisao na Kosovu (i Metohiji) duži vremenski period za fiksnu telefoniju. U fiksnoj telefoniji, svi operateri, bilo oni veliki ili mali, kompletno su sproveli kod +383, dok su kod mobilne telefonije otvorene mogućnosti da se vrše i primaju pozivi sa kodom +383. Na ovaj način, sada pozivi iz čitavog sveta u pravcu Kosova (i Metohije) mogu da se obave sa +383 i u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji. U ovom procesu omogućeno je i korišćenje koda +383 u velikom broju aplikacija koje se koriste na društvenim mrežama“, rekao je Gaši.

Drugi rok za ukidanje srpskog ali i stranih kodova bio je 31. oktobar 2018. Zbog nemogućnosti ispunjenja ovog roka, dva mobilna operatera Valja i IPKO su tražili odlaganje roka, međutim, taj zahtev nije prihvatio takozvani "Regularni autoritet za elektronske i poštanske komunikacije" pri sistemu separatista na KiM. Izrečena je završna opomena i traženo da se eliminišu ostali pozivni kodovi što je pre moguće, a sa kaznenim merama će se početi od 15. januar 2019.

Šiptarima i međunarodni pozivni broj i MTS! - KM NovineŠiptarski separatisti sa Kosova i Metohije se obavezuju da daju privremenu i ograničenu dozvolu telefonskoj kompaniji MTS.d.o, koja treba da bude registrovana prema zakonima takozvane "republike Kosovo".

Trenutno, 15. januar 2019. je poslednji dan kada bi operateri mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji Valja i IPKO trebalo da počnu sa sprovođenjem novog međunarodnog telefonskog koda +383 ili će snositi posledice. Gaši navodi da je ova odluka donesena sa ciljem da se operaterima postavi uslov i definitivno kaže da neće biti dodatnog tolerisanja zbog neuvođenja koda.

MTS kredit na Kosovu i Metohiji više nije moguće dopuniti u dinarima - KM NovineOpšte iznenađenje nastalo je juče kada su, pretežno na kioscima i u trgovinskim radnjama, korisnici MTS-a bili onemogućeni da dopune svoj račun na do sada uobičajen način.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, Međunarodna unija za telekomunikaciju (ITU) dođelila telefonski kod šiptarskim separatistima decembra 2016. Ovo je direktni rezultat Briselskog dijaloga vođenog između delegacija albanskih separatista sa Kosova i Metohije  i centralne Vlade u beogradu, uz posredovanje Evropske unije.

Dobijanje međunarodnog telefonskog koda, albanski separatisti sa Kosova i Metohije, smatraju važnim za "suverenitet i subjektivnost države i međunarodno priznanje nezavisnosti u oblasti telekomunikacija".



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

 Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.