NUNS: Novi napadi vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev, obavestićemo međunarodne asocijacije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2020, 14:00

NUNS: Novi napadi vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev, obavestićemo međunarodne asocijacije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas, kako je navelo, novi napad vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev i najavilo da će tim povodom obavestiti međunarodne novinarske asocijacije i organizacije.

NUNS je u saopštenju naveo da je predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić prozvao portal Košev što je uživo na društvenim mrežama prenosio zvaničnu konferenciju za novinare tog tela i što je "optužio redakciju da se ne bavi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << borbom protiv virusa, da unosi nestabilnost u vreme pandemije i da se bavi političkim pitanjima koja odgovaraju vlasti u Prištini".

"Zabrinjava neznanje čelnika Kosovske Mitrovice da su konferencije za novinare javni događaji i da se mogu prenositi uživo, a plaši potpuno neosnovano i zlonamerno optuživanje novinara da sabotiraju borbu protiv širenja zaraze i da su eksponenti politike vlasti Kosova. Takve izjave su izuzetno opasne i u velikoj meri ugrožavaju bezbednost svih u redakciji Koševa i njihovih porodica", ocenili su iz NUNS-a.

Naveli su da "od prvog dana rada", novinari i urednica portala Košev Tatjana Lazarević žive i rade u vanrednim okolnostima i da su bili meta fizičkih i verbalnih napada - "od oružanog napada na prostorije i paljenja automobila, do hakerskih ataka na sajt i neprestanog targetiranja od strane političkih moćnika".

"Nažalost, ni u vreme pandemije nisu pošteđeni opasnih prozivki samo zbog činjenice da novinarski posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu", stoji u saopštenju.

NUNS je pozvao predstavnike vlasti da se "uzdrže od prenagljenih reakcija, neosnovanih prijava, javnog iznošenja optužbi i opasnih izjava koje mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti svih novinara".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.