NOVI UDAR NA SRBE! Priština podigla prvu optužnicu protiv srpskih branioca na Kosovu i Metohiji za slučaj Račak

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 17:36

NOVI UDAR NA SRBE! Priština podigla prvu optužnicu protiv srpskih branioca na Kosovu i Metohiji za "slučaj Račak"

Novi skandal

Specijalno tužilaštvo iz Prištine podiglo je prvu optužnicu za "slučaj u Račku" koji se dogodio u januaru 1999. godine.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Habibe Salihu, na osnovu prikupljenih dokaza i iskaza, tereti optuženog za izvršenje krivičnog dela "zločin protiv civilnog stanovništva".

Optužnica, prema RTK, tereti navedeno lice da je u periodu januar-maj 1999. godine, u saradnji sa (još neindetifikovanom) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grupom lica, organizovanih i obučenih u policijske, paravojne i vojne uniforme, "namerno kršilo pravila međunarodnog prava protiv civilnog stanovništva".

Prema optužnici isto lice se sumnjiči da je 15. januara 1999. godine u "selu Račak naneo velike patnje, odnosno narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, zastrašivanje civilnog stanovništva, ubijanje i naređivanje raseljavanja civilnog stanovništva", navodi Klankosova TV.

U optužnici piše da je isti, početkom aprila 1999. godine, u saradnji sa drugim kriminalnim licima, na punktu koji se nalazi na delu između Štimlja i sela Milapolc, Račak i Petrovo, "zajedno sa ostalim pripadnicima srpskih snaga, naredio proterivanje stanovnika".

Nakon toga, on i drugi su navodno učestvovali u paljenju kuća nekih lica u Štimlju.

Prema optužnici, isti optuženi je 13. i 14. maja 1999. godine u selu Petrovo u Štimlju, u saradnji sa licima "obučenim u uniforme srpske policije i paravojne, izvršio deportacije, ubistva i zastrašivanje albanskog civilnog stanovništva".

Optužen je i za ubistvo jednog lica koje je bilo sakriveno u planini nakon dolaska srpske vojske i paravojnih formacija.

Optužnica opisuje ceo događaj, kada su optuženi čak i iz neposredne vršili navodna krivična dela.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.