NOVI FILM BOJ NA KOSOVU: Uloga Lazara i Milice pirpala glumačkim legendama, a evo ko glumi Obilića i Brankovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 11:14

NOVI FILM "BOJ NA KOSOVU": Uloga Lazara i Milice pirpala glumačkim legendama, a evo ko glumi Obilića i Brankovića

Pred tvorcima težak zadatak nakon ostvarenja koje je ugledalo svetlost dana pre tačno 34 godine.

Kultno ostvarenje "Boj na Kosovu" koji je premijeru imao pre 34 godine, dobiće novu verziju koju će režirati Predrag Gaga Antonijević.

Dok ne dođe nova verzija, pravo je vreme da se prisetimo kako se snimala prva verzija Boj na Kosovu.

Trećeg aprila, u Smederevskoj tvrđavi, počelo je snimanje TV filma "Boj na Kosovu" - u čast 600-godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovske bitke.

Za rad na ovom projektu odvojeno je vremena koliko se u nekim drugim zemljama (sa razvijenom kinematografijom) ne bi utrošilo ni za traženje lokacije i objekata, manje od 90 dana za snimanje, uključujući i scene samog boja na Kosovu, i montažu materijala. Sve mora da bude gotovo do 28. juna, na dan kada su se, pre 600 godina, presudno sukobile srpska i turska vojska. Uoči tog dana biće premijerno prikazana televizijska verzija jednog od (za naše narode) najvažnijih događaja u srednjem veku.

Da bi sve to uspelo i ispalo kako treba, okupljena je velika ekipa u kojoj se nalazi tridesetak naših najpoznatijih glumaca i oko 120 ljudi koji će biti iza kamere. Uz sve to, za scenu boja na Kosovu biće angažovano i oko hiljadu statista i četrdesetak konja.

Da bi sve "štimalo" kako treba, da ne bi bilo "praznog hoda" i gubljenja dragocenog vremena, sve tehničke detalje paralelno će raditi dve ekipe - dok jedna snima, druga, u nekom drugom kraju zemlje, priprema teren i scenu. Prema onome što smo videli na početku snimanja, sve deluje homogeno i precizno, kao da nije u pitanju domaći projekat!

Najveći deo materijala biće snimljen u ostacima Smederevske tvrđave, jedne od najvećih evropskih tvrđava, koju je narod vekovima zvao i "Jerinin grad". U pitoresknom ambijentu, između starih zidina, biće postavljena pijaca u Novom brdu, kod Prištine, pre i posle kosovskog boja, a tu će biti snimljen i dolazak Miloša Obilića, pa istorijska kneževa večera kada je knez Lazar izrekao istorijsku kletvu:

"Ko ne dođe u boj na Kosovo

od ruke mu ništa ne rodilo...

Ne imao od srca poroda..."


Potom je ekipa na dva dana skoknula do Mavrova, gde je u manastiru Sv. Jovan Bigorski već bio postavljen dvor kneza Lazara, a zatim se preselila u Pirot, gde snima na tamošnjoj tvrđavi i u manastiru Poganovo, preuređenom u dvor Vuka Brankovića. Najatraktivniji deo biće svakako snimanje same bitke, za koju je određena lokacija u Deliblatskoj peščari, gde će biti izgrađena i crkva Samodreža, u kojoj je srpska vojska bila pričešćena uoči bitke.

Scenario za "Boj na Kosovu" napisao je poznati pesnik Ljubomir Simović, koji je za osnovu uzeo svoju istoimenu dramu. Reditelj Zdravko Šotra odlučio se za ekipu vrhunskih glumaca, mada su neki u poslednji čas odustali. Kneza Lazara igra Miloš Žutić, knjeginju Milicu Gorica Popović, a Miloša Obilića Žarko Laušević. Ljubi Tadiću je poverena uloga Murata, a kao njegov sin Bajazit trebalo je da se pojavi Aleksandar Berček. Ali, pošto do dogovora nije došlo, igraće Branislav Lečić. Zbog obaveza na snimanju "Seoba", Dragan Nikolić je morao da odbije ulogu Milana Kosančića, pa će umesto njega zaigrati Milan Gutović. Ulogu Vuka Brankovića tumači Voja Brajović, Milana Toplicu Svetozar Cvetković, a legendarnu Kosovku Devojku mlada Katarina Gojković.

U ostalim većim ulogama pojaviće se Irfan Mensur kao Makarije, Mrgud Radovanović kao patrijarh Spiridon, Bogdan Diklić kao Levčanin, a Branko Cvejić kao Tamnavac. Tu su i Petar Kralj (Vojša), Milena Dravić (Velisava), Neda Arnerić, Ljiljana Gazdić, Olivera Ježina, Suzana Petričević, Neda Brgić - Ognjanović...

Direktor fotografije je Radoslav Vladić. Scenografiju rade Aleksandar Milović i Milenko Jeremić, kostime Biljana i Ljiljana Dragović, a muziku piše Dušan Karuović.

Recimo na kraju da će, prema prvim procenama, ceo ovaj projekat koštati TV Beograd jedva 350 milijardi starih dinara, što je samo malo skuplje od, recimo, "Doma za vešanje".

Početkom 2023. godine, mediji su preneli informaciju da na leto počinje snimanje novog "Boja na Kosovu" u režiji i prema scenariju Predraga Gage Antonijevića, a u ulogama kneza Lazara, kneginje Milice i Miloša Obilića najbliži su Nenad Jezdić, Nataša Ninković i Miodrag Miša Dragičević.

Nataša je dugi niz godina njegova glumica, prvi put joj je dao šansu u filmu "Spasitelj", da bi kasnije nastavili da sarađuju u serijama "Ubice mog oca", "Pevačica" i filmu "Dara iz Jasenovca". Antonijević je već ranije za medije govorio da je Nenad Jezdić kao stvoren za ulogu kneza Lazara, a izgleda da je dogovor da ga oživi u novoj verziji čuvene bitke postignut, kako su preneli domaći mediji.

- Ne znam ko bi drugi mogao da dočara njegov lik, jer je Jezda otelotvorenje toga što on simbolizuje. Jezdić ima tu srpsku snagu i promišljenost, sjajan je kao glumac i srećan sam što će biti deo ovog projekta - izjavio je reditelj ranije.

Nataša Ninković i Nenad Jezdić već su bili partneri u pozorištu, pa nema sumnje da će na pravi način odgovoriti glumačkom zadatku.

Radnja novog "Boja na Kosovu" biće drugačija nego u Šotrinom filmu koji je snimljen 1989. godine. Scenario je potpuno drugačiji i priču predstavlja iz novog ugla. Antonijević se držao prepiske između kralja Tvrtka i firentinske vlade, u kojoj piše da se 12 srpskih vitezova zavetovalo da će ubiti turskog sultana, što su i učinili. U filmu će biti prikazan i čuveni boj na Kosovu, a pojaviće se i svima poznate ličnosti poput kneza Lazara, kneginje Milice, Miloša Obilića, Vuka Brankovića, Ivana Kosančića i Kosovke devojke, ali će priču nositi mladi glumci.

Nakon Žarka Lauševića, Miloša Obilića će oživeti Miša Dragičević. Glumci koji igraju u filmu obavezani su ugovorom da ne smeju da pričaju o svom angažmanu, a producent i reditelj filma Antonijević tvrdi da je kasting još u toku i da će se uloge i podela znati za mesec dana.

Uloga Vuka Brankovića već je dodeljena glumcu Igoru Đorđeviću.

- Radujem se tome i smatram da je to veliki izazov - produkcijski, glumački i istorijski. Naslediću Voju Brajovića u ulozi Vuka Brankovića - izjavio je ranije Đorđević.

Nakon filma "Dara iz Jasenovca" ponovo će oživeti "negativca":

- Morate da pitate Gagu Antonijevića što mi daje takve uloge posle jednog Ante Vrbana u "Dari iz Jasenovca". Lako je igrati likove koji su od vas daleko po karakteru.

Početak snimanja je najavljen za jun, a trajaće sigurno četiri meseca. Snimaće se isključivo na lokacijama u Srbiji, a kostime i oklopi dopremiće se iz Portugala i Španije, jer ih nema kod nas. Film će se raditi u srpsko-španskoj koprodukciji uz podršku Telekoma Srbija.

Podsetimo, prvi film "Boj na Kosovu", reditelja Zdravka Šotre, snimljen je 1989. tačno 600 godina nakon čuvene bitke, koja se odigrala 15. juna 1389. Snimljen je za 90 dana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.