NIČIJA NIJE DO ZORE GORELA, PA NEĆE NI NJIHOVA! Deset država spremno da povuče PRIZNANJE KOSOVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2021, 09:52

NIČIJA NIJE DO ZORE GORELA, PA NEĆE NI NJIHOVA! Deset država spremno da povuče PRIZNANJE KOSOVA

List navodi da se pretpostavlja da je reč o zemljama iz Afrike i Azije, ali se njihov naziv ne pominje, pre svega zbog mogućeg pritiska kojem bi bile izložene od SAD.

Deset država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, a reč je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu, piše "Politika".

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da zemlje koje bi mogle da preispitaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoje ranije donesene odluke, odnosno da povuku priznanje, jesu mnoge države sa afričkog kontinenta, ali i na Bliskom istoku.

Rajić ocenjuje da je Priština radila na sopstvenu štetu kada je rešila da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok Beograd u svojoj diplomatskoj borbi računa na Rusiju, ali i na Kinu, od koje se očekuje jači angažman i po pitanju Kosova i Metohije.

On je naveo da će Priština verovatno početkom septembra izdejstvovati da bude ukinut moratorijum na diplomatsku aktivnost priznavanja, ali i povlačenja priznanja Kosova, ali to Prištini ne ide u prilog, jer nema većinu da uđe u neke međunarodne institucije.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da se Kina počela pojavljivati u vezi sa pitanjima koje ne može da reši Amerika i koja ometa da se neki ciljevi sprovedu do kraja, kao što je pitanje Republike Srpske i očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije.

On je ocenio da Rusija i Kina imaju potrebu da se zbliže, jer se osjećaju ugrožene od SAD, te podsetio na pitanje Venecuele ili stavljanja veta na izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Prema Jovanovićevim rečima, ako bi do kraja godine kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju to bi bila jasna demonstracija podrške i poslalo bi širu sliku, na koju bi Zapad morao da obrati pažnju.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je da se pravi prijatelji i saveznici poštuju i da u svim međunarodnim forumima Rusija i Kina nastavljaju da pružaju najsnažniju moguću podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.