NI STIDA NI SRAMA! Ovo su Kurtijevi zahtevi za formiranje ZSO - Vučić najbolnija tačka lažnom premijeru

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2023, 22:19

NI STIDA NI SRAMA! Ovo su Kurtijevi zahtevi za formiranje ZSO - Vučić najbolnija tačka lažnom premijeru

Istovremeno, dok se u četvrtak Beogradu održavala posebna sednica Skupštine o Kosovu, i Priština je je takođe okupila svoje poslanike. Govoreći o dosadašnjim sastancima organizovanim uz američko posredovanje, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština i izlistao svoje uslove pod kojim ovo telo može biti formirano.

Savetnik kosovskog premijera Jeton Zulfaj objavio je na Tviteru šest zahteva za formiranje ZSO, i naveo da kosovski premijer Aljbin Kurti smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je francusko-nemački plan "dobra osnova za dalje razgovore".

Zulfaj je istakao da je Kurti spreman da se intenzivno angažuje na finalizaciji sporazuma.

- Međusobno priznanje u središtu sporazuma nije se pomerilo kao zahtev Vlade da se to uključi u eventualni sporazum Kosova i Srbije - naveo je Zulfaj.

Što se tiče šest uslova koje je Kurti postavio, Zulfaj je naveo da je prvi taj da "Zajednica mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi na Kosovu".

Drugi uslov premijera Kurtija je da Zajednica ne može biti jednonacionalna, da mora da promeni ime, ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast i samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština u skladu sa Ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi - naveo je Zulfaj.

Prime Minister @albinkurti on the EU Proposal and Association:

- EU Proposal (backed by 🇩🇪& 🇫🇷) is a good basis for further discussion.

- Ready to engage intensively to finalize.

- Call on EUHR to organize regular and frequent meetings.

- Mutual Recognition at the center. pic.twitter.com/SDBZRpGx46

— Jeton Zulfaj (@JetonZulfaj) February 3, 2023

Treći uslov je, naglasio je, da "prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi moraju da inkorporiraju princip reciprociteta između dve države i da uzmu u obzir evropske standarde i modele".

Četvrti Kurtijev uslov, podseća Zulfaj, je da se "pre osnivanja Zajednice ugase nelegalne strukture Srbije na severu i preda nelegalno oružje".

- Peti uslov je: ZSO je deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznanja i to tek nakon što Srbija prihvati principe Povelje Organizacije Ujedinjenih nacija u međudržavnim odnosima sa Republikom Kosovo - naglasio je Zulfaj.

Kako je naveo, poslednji uslov je da "predsednik Srbije povuče pisma upućena pet država članica EU, a i ostalima, zbog neprihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, što takođe predstavlja kršenje sporazuma Tači-Dačić od 19. aprila 2013. godine".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.