NEMA KRAJA TERORU: Sulude akcije Kurtija, sada je otišao KORAK DALJE - suspendovaće sve firme koje imaju reč Srbija

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 09:07

NEMA KRAJA TERORU: Sulude akcije Kurtija, sada je otišao KORAK DALJE - suspendovaće sve firme koje imaju reč Srbija

Posle zabrane uvoza srpske robe na Kosovo i Metohiju, koja traje već mesec i po dana, prištinske vlasti otišle su korak dalje. Naime, nameravaju da zabrane i rad srpskih preduzeća, koja u svojim nazivima sadrže reč Srbija odnosno Kosovo i Metohija.

To je najavila kosovska ministarka preduzetništva, trgovine i industrije Rozeta Hajdari, koja je u izjavi za elektronske medije na albanskom jeziku istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "da je tokom inspekcije utvrđeno da u 48 dosijea preduzeća registrovanih u Agenciji za registracije ima spornih odrednica" i dodala da će njihove dozvole za rad biti suspendovane.

Hajdarijeva je na svom fejsbuk-profilu navela i neke primere u kojima su sedišta firmi - "Peć - Republika Srbija", "Priština - Kosovo i Metohija", "Gnjilane-Srbija", "Đakovica - Srbija".

- Jednostavno prištinske vlasti samo traže mogućnost da onemoguće rad preduzeća u srpskim sredinama odnosno ekonomsko osnaživanje Srba jer ukoliko ekonomski jačamo jasno je da ćemo opstati na ovom području. Zato traže načina da spreče preduzeća da stvaraju profit i upošljavaju radnike, jer je pored slobode ekonomski faktor najbitniji - smatra Gordana Đorić predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" u Lapljem Selu kod Gračanice koja podseća da prećutna blokada kupovine proizvoda iz srpskih sredina od strane Albanaca traje godina, osim ukoliko to nije u njihovom interesu, odnosno ako su u pitanju proizvodi koji oni ne prave ili ih nemaju dovoljno.

- Osim toga što, recimo, veće trgovinske kuće ne žele da otkupljuju robu iz srpskih sredina na Kosmetu, kao jedan vid ograničavanja robe iz centralne Srbije bilo je i uvođenje taksa, a sada je i dodatno zabranjen uvoz što je apsurdno i predstavlja ne samo kršenje ljudskih prava već i njihovog ustava i zakona ali i svih međunarodnih normi kao i CEFTA sporazuma čiji član i tzv. Kosovo član - dodaje naša sagovornica privatna preduzetnica koja se pita zašto međunarodna zajednica toleriše i ekonomsko ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji.

Prema saznanjima, odluka o zabrani uvoza srpske robe na KiM je samo usmena jer ne postoji nijedna uredba na koju tzv. Vlada Kosova može da se pozove - kaže nam Đorićeva i dodaje da je najnovija najava o zabrani rada preduzeća najverovatnije na istom nivou ali da će svakako uticati na rad srpskih firmi pogotovu južno od Ibra gde srpski privrednici godinama trpe blokadu od strane kupaca Albanaca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.