NEKADA SE ZVAO SULEJMAN Njega su brutalno pretukli kosovski policajci - u pravoslavlje zaljubljen od malena

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 13:31

NEKADA SE ZVAO SULEJMAN Njega su brutalno pretukli kosovski policajci - u pravoslavlje zaljubljen od malena

Rođen je u mešovitom braku Albanca i Bošnjakinje i zvao se Sulejman.

Dušan Obrenović, mladić koga su juče prilikom hapšenja u Zvečanu i sprovođenja u pritvor kosovski policajci brutalno pretukli, rođen je u mešovitom braku Albanca i Bošnjakinje i zvao se Sulejman, i o njemu smo pisali pre nekoliko godina već pisali kada je odlučio da uzme pravoslavlje i promeni ime.

Kako je danas saopštio njegov advokat Predrag Miljković, Obrenović je u pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u jako teškom fizičkom stanju zbog batina koje je pretrpeo juče, ima višestruke povrede i podlive i neophodna mu je pomoć hirurga.

Njegova životna priča je, međutim, vrlo zanimljiva. Dušan živi u Severnoj Mitrovici, a 2016. godine se pokrstio, i umesto islama uzeo pravoslavnu veru. Tada je promenio i ime, a kaže da se u pravoslavlje zaljubio od malena.

- Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio. Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena -rekao je pre nekoliko godina Obrenović za medije.

Dušan je tada istakao da je jedva dočekao krštenje.

- Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar". I ja sam se eto, uz Božiju pomoć 2016. godine, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana - priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali kako sam kaže, ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

- Ima nekih kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih - zaključuje Dušan.

On je svojevremeno bio i u litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija, čiji je bio prijatelj. Drugi učesnici u litiji kažu da je blagopočivši vladika Atanasije često boravio na Kosovu i da su se tako Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavoleo tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, a čist u srcu - kažu sagovornici.

Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.