NE PRISTAJEMO! Srpska lista odbacila ultimatum vlasti lažne države

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2023, 13:43

"NE PRISTAJEMO!" Srpska lista odbacila ultimatum vlasti lažne države

Oglasila se Srpska lista.

Srpska lista je iznela saopštenje u kom se osvrće na zahtev Prištine da srske institucije na severu Kosova i Metohije napuste svoje prostorije.

- Imajući u vidu nameru Prištine da po svaku cenu nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i okupira zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, želimo da javno poručimo da odbacujemo ultimatum režima u Prištini da napustimo svoja prostorije te zahtevamo da se ovo pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine - piše u saopštenju.

Mnogim porodicama rad tih institucija znači mnogo, ističu iz Srpske liste.

- Podsećamo da pomenute institucije Republike Srbije godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike, kako Srbima tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima, a da 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u ovim institucijama - dodaje se u saopštenju.

Mnogi bi, kako navode, ostali ugroženi zatvaranjem tih institucija.

- Progon i nasilna okupacija ove zgrade bi ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva. Pozivamo međunarodnu zajednicu da u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i spreči režim iz Prištine da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu - zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Srpska lista: Srpske institucije neće napustiti svoje kancelarije u Sjevernoj Mitrovici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2023

Srpska lista saopštila je da četiri srpske institucije neće napustiti zgradu u Bošnjačkoj mahali u Sjevernoj Mitrovici, koja prema lokalnim vlastima pripada ovoj opštini. Opština Sjeverna Mitrovica dala je rok do 8. septembra da Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Direkcija fonda za penzijsko...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.