NAJVEĆI DOGAĐAJ NEDELJE Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2023, 10:28

"NAJVEĆI DOGAĐAJ NEDELJE" Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija

Nestala lica na Kosovu ključna tema u razgovoru Vučića i Kurtija u Briselu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se tokom boravka u Švajcarskoj sastao sa državnom sekretarkom Livijom Leu, sa kojom je razgovarao o najnovijim događajima na Zapadnom Balkanu, napretku u dijalogu i izrazio zahvalnost na pozivu i snažnoj i aktivnoj podršci dijaloga o normalizaciji odnosa.

Lajčak je u objavi na Fejsbuku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naveo da se tokom posete BiH sastao sa predsedavajućim Veća ministara Borjanom Krištom, ministrom spoljnih poslova Dinom Konakovićem, novim premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšičem i liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

- Sa svima njima, naglasio sam važnost korišćenja aktuelnog trenutka za evropski put Bosne i Hercegovine i podvukao potrebu da se ispuni ambiciozni reformski program. Takođe sam istakao koliko je regionalna saradnja ključna za ceo Zapadni Balkan - napisao je Lajčak.

Najveći događaj nedelje, kako ističe Lajčak je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu na kojem su razgovarali o ključnom pitanju nestalih lica.

- Oduševljen sam što su se oba lidera složila da rade zajedno na rasvetljavanju pitanja gde se nalaze ljudi koji su nestali tokom rata. Pozdravljamo što su strane prihvatile deklaraciju o nestalim licima i očekujemo da će postići napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica. Ovo ne samo da će pomoći njihovim porodicama da pronađu mir, već će i unaprediti normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije - naveo je Lajčak.

Lajčak dodaje da su strane preduzele važan i simboličan korak ka uspostavljanju.

- Iako prvi nacrt Statuta koji je predstavio Upravljački tim nije konačan, on je važna polazna tačka za predstojeće diskusije na nivou glavnih pregovarača - poručio je Lajčak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.