Mustafa: Nema roka za izradu statuta ZSO

Izvor: B92, 27.Jan.2016, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: Nema roka za izradu statuta ZSO

Brisel -- Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je, po završetku razgovora koji su u Briselu trajali duže od tri sata, da ne postoji nikakav rok za izradu statuta ZSO.

On je naveo se po tom pitanju sve mora odvijati u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda.

Mustafa nije izričito odgovorio da li je postignut dogovor da se krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština, ali je rekao da za to nema vremenskih rokova.

On je komentarišući izjavu direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića da će izbori za srpski parlament biti održani i na teritoriji Kosova rekao da se izbori na Kosovu mogu održati u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, uz uvažavanje prava svih stanovnika, uključujući i Srbe.

Prema njegovim rečima, zvaničnici Beograda i Prištine nisu stigli da večeras razgovaraju o slobodi kretanja.

Kosovski premijer je istakao da je postignut dogovor o pitanju diploma, ali bez preciznog objašnjenje šta to tačno znači.

Komentarišući to što je u Brisel došao uprkos tome što je ranije najavio mogućnost da se na pregovorima neće pojaviti zbog toga što je usporen proces liberlizacije viza za građane Kosova, Mustafa je rekao da nije hteo da postavlja uslove EU za učešće u dijalogu sa Beogradom.

Ranije večeras, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u pauzi razgovora da se nada da će večeras biti postignut "bilo kakav dogovor" koji će "otkočiti" proces formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu. "To će dugo da traje, nije jednostavno, ali što pre uđemo u taj proces formiraćemo Zajednicu srpskih opština, a to je obaveza i jednih i drugih", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Novinarima se obratio i Marko Đurić koji je rekao da postoje ozbiljne šanse da se odblokira pitanje izrade statuta ZSO i da o tome počne da se razgovara "često, snažno i redovno" posle gotovo šest meseci blokade. On je rekao da bi to bio veliki korak ka formiranju ZSO, što je za srpsku stranu od ključnog značaja zbog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Na opasku novinara da je Ustavni sud Kosova stavio primedbe na formiranje ZSO, Đurić je naglasio "da Srbija ne priznaje niti će priznati oduku takozvanog Ustavnog suda u Prištini, a pouzdan osnov za sve biće sporazum od 25. avgusta i ništa drugo".

"Odluku smatramo internim aktom koji nema veze sa ovim dijalogom i ne proizvodi nikakve obavezujuće posledice za srpsku stranu", rekao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.