Mustafa: Dijalog s Beogradom o pitanjima od zajedničkog interesa okončati uzajamnim priznanjem

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: Dijalog s Beogradom o pitanjima od zajedničkog interesa okončati uzajamnim priznanjem

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je danas izjavio da dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine treba da se vodi o pitanjima od zajedničkog interesa i da "treba da bude okončan obostranim priznanjem".

On je rekao da su na današnjoj sednici Predsedništva DSK razgovarali i o platformi za "finalni deo dijaloga" o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Razmatrali smo deo platforme. Mi smatramo da dijalog Kosova i Srbije treba da se odvija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o pitanjima od zajedničkog interesa, da to treba da bude dijalog dve države, a ne dijalog Prištine i Beograda. Treba da se završi priznanjem. Dijalog ne treba da dovede u pitanje državnost (Kosova). Dijalog treba nastaviti u okviru ustavnih rešenja", kazao je Mustafa.

Ističući da visoko cene ulogu posrednika - EU, Mustafa je rekao da DSK zahteva da EU i SAD budu uključene u postizanje sporazuma.

"Ovaj sporazum treba raditi na taj način da ni jedna strane ne ometa drugu na evropskom putu. Mi ocenjujemo da dijalog treba da vodi vlada koja ima većinu.., (ali) DSK ostaje pri uverenju da sadašnje institucije - ni vlada ni predsednik, ne mogu da vode ovaj proces, jer predsednik nema legitimitet, dok vlada nema većinu", kazao je Mustafa.

DSK je, rekao je on, spremna da se institucije legitimišu samo putem glasanja, "tako da izbori treba da budu što pre".

Mustafa je rekao da promena granica "uopšte ne dolazi u obzir", da Vlada Kosova treba da podnese ostavku i da se Skupština raspusti.

Ističući da neće odustati od izglasavanja nepoverenja Vladi Ramuša Haradinaja, lider DSK je rekao da to neće tražiti dok ne obezbede "ne 61 potpis, već 61 glas".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.