Mundo: Uticajni Katalonci pomažući Kosovo guraju ka nezavisnosti Katalonije

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundo: Uticajni Katalonci pomažući Kosovo guraju ka nezavisnosti Katalonije

Španski list Mundo u osvrtu ocenjuje da su uticajni članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, Katalonci, da bi smanjili otpore nezavisnosti Katalonije, iznudili da vlada u Madridu na nedavnom svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.

Ali madridski dnevnik podvlači da to ne utiče na "legitimno pravo Španije" da ne priznaje samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Mundo navodi da Španija, pet članica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << unije i mnoge zemlje sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i vodeće latinskoameričke države, takođe ne priznaju "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije, kao flagrantno kršenje nacionalnog i međunarodnog prava važećeg na srpskoj teritoriji".

Kako to u članku predočava član uređivačkog odbora Munda Felipe Saagun, za teritorije bez svetskog priznanja poput Kosova, je od velike važnosti da se uključe u međunarodne organizacije i učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Saagun, takođe profesor međunarodnog prava na madridskom univerzitetu, stavlja do znanja da je za "Međunarodni olimpijski komitet(MOK) i multimilionersku galaksiju koja izdržava ovu svetsku krčmu, bitno da se nastavi s ovim velikim biznisom".

I objašnjava da su uticajni Katalonci, članovi upravnog tela MOK-a, iskoristili "lošu računicu" vlade u Madridu i iznudili da se kosovskim karatistima dozvoli da istaknu znamenja samoproglašene države.

Tako su pomoćnik direktora MOK-a Pere Miro, kao i Huan Antonio Samaranč, sin bivšeg predsednika MOK-a, zbog toga naišli u tom telu na podršku i vlada u Madridu je popustila.

U osvrtu Munda se takođe objašnjava da španska vlada imala na umu i to da bi "došla u opasnost kandidatura Barselone i Pirineja za olimpijske zimske igre 2030, čime su ovi zagovornici nezavisnosti Katalonije, tesno povezani s Prištinom i MOK-om, izvršili pritisak na Palatu Monkloa(sedište vlade) da popusti".

Saagun u analizi primećuje da se "španska diplomatija od prvih dana samoproglašenja kosovske nezavisnosti našla u manjini, sa nejakim kartama, igrajući na pravna načela u igri, koja je, kao skoro uvek kad su u pitanju težnje za nezavisnošću, odlučena silom, a ne pravom".

"Na Kosovu je to skoro uvek bilo tako", kaže se u članku.

I podvlači da je "koalicija zapadnih sila, na čelu s Nemačkom i oružanom silom NATO, pretvorila 15 hiljada gerilaca i terorista u Oslobodilačku vojsku, čime je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje".

"A uz pomoć američkog Stejt departmenta(Medlin Olbrajt) i bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija izmišljen je genocid da bi se opravdao ilegalni rat, a srpska vlast je zamenjena međunarodnom upravom", zaključuje se u članku Munda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mundo: Uticajni Katalonci pomažu Kosovu da bi smanjili otpor nezavisnosti

Izvor: Beta, 18.Nov.2018

Španski list Mundo u osvrtu ocenjuje da su uticajni članovi Medjunarodnog olimpijskog komiteta, Katalonci, da bi smanjili otpore nezavisnosti Katalonije, iznudili da vlada u Madridu na nedavnom svetskom takmičenju karatista u Španiji prihvati da sportisti s Kosova istaknu svoja znamenja.Ali madridski...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.