Moro: Dogovori u Briselu važni za evrointegracije Srbije

Izvor: RTS, 11.Sep.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moro: Dogovori u Briselu važni za evrointegracije Srbije

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro ocenila je da su dogovori koji su u avgustu postignuti u Briselu značajni za proces evrointegracija Srbije, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je u razgovoru rekao da Beograd želi dinamičniji proces normalizavije odnosa sa Prištinom.
Moro je istakla da su dogovori koji su u avgustu postignuti u Briselu veliki uspeh, ne samo zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njihovog značaja za proces normalizacije odnosa, već i zbog procesa evrointegracije Srbije, saopšteno je iz Kancelarije, preneo je Tanjug.

Kako se navodi, Đurić i Moro razgovarali su o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o implementaciji postignutih dogovora.
Đurić je istakao da je Beograd veoma zainteresovan za direktne razgovore sa Prištinom o pojedinim temama i objasnio da je za taj iskorak u normalizaciji odnosa potrebno stvoriti političku klimu i u Prištini.
"Neophodan je kontinuitet dijaloga u Briselu, ali nema razloga da se, u interesu poboljšanja dinamike procesa normalizacije i rešavanja dnevnih životnih problema građana, neka sektorska pitanja, u oblastima kao što su na primer ekonomija ili obrazovanje, ne rešavaju u direktnim razgovorima na ministarskom nivou", rekao je Đurić.
Beograd, prema njegovim rečima, želi dinamičniji proces normalizacije, koji bi podrazumevao i punu liberalizaciju protoka ljudi, robe i usluga između KiM i ostatka Srbije, uz uklanjanje svih administrativnih, finansijskih, fizičkih i svih drugih prepreka.
Direktor Kancelarije za KiM je, informišući ambasadorku Francuske o toku dijaloga, istakao da je za Beograd, pored značaja svih tema, najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i očuvanje stabilnosti u pokrajini.
Do kraja septembra će, prema njegovim rečima, biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou o sprovođenju već potpisanih sporazuma.
"Mi smo veoma zainteresovani da, po implementaciji onoga što je do sada dogovoreno u Briselu, uz posredovanje EU započnemo i razgovore o statusu Srpske pravoslavne crkve i kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji, imovini, nestalim licima, održivom povratku raseljenih, normalizaciji aviosaobraćaja i drugim temama", rekao je Đurić, a navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić sa ambasadorkom Francuske

Izvor: Akter, 11.Sep.2015

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić primio je danas ambasadorku Francuske u Beogradu Kristin Moro..Đurić je sa Moro razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i o primeni postignutih sporazuma...Đurić je istakao da je Beograd veoma zainteresovan za direktne razgovore sa Prištinom...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.