Moje kumstvo jednom Arnautašu na Kosovu

Izvor: KMnovine.com, 01.Jul.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moje kumstvo jednom Arnautašu na Kosovu

U 1890. godini upoznao sam se sa Bajramom Avdićem iz Dobreva na Kosovu. Na mnogobrojno navaljivanje, da mu jednog dana budem gost, ja mu obećah da ću 23. avgusta iste godine doći. I toga dana odem ja sa svima svojima Bajramu u goste.






 
Na po puta Bajram nas je u pratnji 10 Arnautaša na konjima dočekao i do svoje kuće u selu Dobrevu dopratio. Pri ulazu u selo dočekali su nas svi Arnautaši iz istog sela. Kod kuće >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Bajramove sve beše spremljeno za naš doček i ručak. Na poziv Bajramov tu behu došli i nekoliko Srba iz obližnjih sela, koje je Bajram pozvao kao svoje prijatelje, da u dočeku učestvuju. Oni su i ručali sa nama zajedno. Od ovih jedan beše Lazar Krstić iz sela Brejse.

Posle svršenog ručka Bajram mi donese svoje trogodišnje muško dete sa rečima: „Do danas smo bili poznanici i prijatelji, a od danas, ako Bog hoće, bićemo kumovi, zato te molim, da mi dete po običaju postrižeš“, i spustiv dete na moje krilo tri puta se samnom poljubio. Na ovu ponudu rado sam pristao i dete postrigao i potom ga obdarili novcem. Za ovim je Bajram uzeo dete i radostan i preradostan uneo ga u kuću. Sva ova ceremonija izvršena je pred kućom u dvorištu pod naročitim hladnjakom, a u prisustvu preko stotinu Arnautaša i nekoliko Srba. A čim sam uzeo makaze i pristupio izvršenju toga kumovskog čina, svi prisutni zapucaše iz pušaka, što nastaviše i svi ostali u selu, a sve u znak radosti i obznane kumstva.

U povratku za Prištinu ispraćeni smo još oduševljenije od sviju Dobrevaca i u pratnji preko 30 Arnautaša svratismo da vidimo vragoliski most i odosmo do arnautaškog sela Vragolije, gde nas Arnautaši nudiše, da im bar jedno veče budemo gosti. Obećasmo to učiniti drugom prilikom.

Bajram me je posle toga češće posećivao, a kumom je nazivao i svakoga onoga, koji iz Srbije dođe. On mi je kazivao, kako je doseljen u selo Dobrevo iz sela Guncata u prizrenskom okrugu, gde mu i sada braća žive i gde postoji srpsko groblje i u njemu grob njegovog dede Stola, koji je tu sahranjen kao pravoslavni Srbin i koji grob svi u njegovoj porodici i sada zovu deda Stolin grob. Stola je bio otac Bajramovom ocu Avdiji.



Iz knjige "Putne beleške po Staroj Srbiji 1871—1898", Todor P. Stanković
 
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.