Moćan govor Vučića pred SB UN o Banjskoj ostavio snažan utisak na Srbe na KiM

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 17:29

Moćan govor Vučića pred SB UN o Banjskoj ostavio snažan utisak na Srbe na KiM

Govor predsednika Vučića pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija imao je snažan odjek i među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Poseban utisak je ostavila njegova ubedljiva replika na kraju zasedanja kada je govorio o tragičnim događajima u Banjskoj.

Predsednik je tada jasno predočio čitavom svetu šta je prethodilo tim događajima i kako su Srbi bili razočarani garancijama međunarodne zajednice koja nije uspela da ih zaštiti, zbog čega su sami pokušali da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane svoj kućni prag i svoje porodice.

"Ovde većina zemalja koje se protive rezoluciji 1244 UN priznaju nezavisno Kosovo, pokušavaju da nađu dovoljan razlog i opravdanje za sve što je Priština radila i efekat koji imamo na događaj 24. septembra, koji smo mi kao država osudili, ali neko mora da objasni i da kaže šta se zapravo desilo.

Pre svega, nije dobro što ništa nismo čuli o pokušajima ubistva srpske dece samo zato jer su nosili badnjak,kao i o pokušajima ubistva još nekim drugih Srba.

Morate da znate da smo 10 meseci pre slučaja 'Banjska' pregovarali sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama i da smo pokušali da im udovoljimo, preklinjali smo i molili smo Srbe da se pomere sa barikada koje su podignute zbog konstantnog sistematskog i sistematičnog napada Prištine na njih i ja sam lično primio sve garancije i od Sjedinjenih Američkih Država i od Evropske unije.

Pokušavao sam da uverim kosovske Srbe da prihvate te garancije. Oni su došli na taj sastanak sa mnom i rekli su: 'Mi verujemo tebi, ali ne verujemo njima. Oni će da prekrše i zaborave sve, a nas će loviti kao zečeve'.

Rekao sam im da trenutno ne možemo da dobijemo više i da moramo da verujemo našim evropskim i američkim partnerima. Oni su rekli da će pomeriti barikade, ali da i dalje ne veruju da će oni da poštuju i ispoštuju to što su nam obećali.

Tri meseca posle toga, vlasti u Prištini su počele da love Srbe koji su podizali te barikade i to je bio jedan od razloga zašto su ti ljudi, koji su rođeni i ceo svoj život žive na Кosovu i Metohiji, želeli da odbrane sopstvena ognjišta, da odbrane svoje porodice. Da li je to ispravan način? Ja mislim da nije, ali morate da znate pravi razlog.

Čak i posle toga, započeli smo istražni proces i videćemo optužnice, ali neko mora da shvati da, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244, jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije. Nema drugih zemalja u kojima je došlo do kršenja teritorijalnog integriteta."

Ovim rečima je predsednik Vučić završio svoju repliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.