Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 15:35

Mobilni rendgen aparat za bolnicu u Pasjanu

Zdravstvenom centru Gnjilane-Šilovo, sa privremenim sedištem u Pasjanu uručen je rendgen aparat a u sklopu bolnice pušten je u rad novi rendgen kabinet. Mobilni rendgen aparat, obezbedio je Republički fond za zdravstveno osiguranje u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.
Novim aparatom biće pored ostalog, omogućeno kovid bolnici, koja radi u okviru te ustanove, sprovođenje kompletne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijagnostike kod pacijenata obolelih od koronavirusa.

"To je portabilni mobilni aparat, rendgen aparat najnovije generacije. Prevashodno je namenjen, pošto je mobilni, za snimanje ležećih pacijenata, koji su nepokretni I koji ne mogu da dođu do rendgen kabineta. Znači indikacije za njegov rad postoje u pedijatriji, internoj medici, hirurgiji pa čak I ginekolijiji. U ovom trenutku zadovoljava sve naše potrebe za snimanje pluća, zato što znate kovid je virus koji napada prevashodno respiratorne organe pa I sve druge, ali pluća na prvom mestu", rekao je Zoran Perić, direktor Zdravstvenog centra u Pasjanu.
Naveo je da je u kovid odeljenju pri bolnici u Pasjanu svakodnevno pet do deset pacijenata na kiseoniku.
Poslednjih dana iz srpskih sredina u Kosovskom pomoravlju testirano je 30 osoba među kojima je petoro pozitivno na kovid 19.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.