Mitrovica se bori sa nezaposlenošću i etničkom podelom

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2011, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrovica se bori sa nezaposlenošću i etničkom podelom

Novi izveštaj UNDP pokazao je da je jaz između kosovskih Albanaca i Srba i dalje velik, uprkos zajedničkim problemima.

23/06/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 23.6.2011.

Životom u etnički mešovitom gradu Mitrovici nastavlja da dominira etnička lojalnost, pa su mali izgledi za političko i društveno pomirenje, u vreme kada preovlađuju nepovoljni ekonomski uslovi, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja koje je UNDP objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prošle nedelje.

Izveštaj, zasnovan na anketiranju 1.000 ispitanika iz celokupnog etničkog spektra, objavljeno je 17. juna.

Učesnici ankete vide „stagnaciju ekonomije, nemanje posla i inflaciju“ kao najveća kolektivna pitanja, a takođe navode specifične probleme, kao što su isključenja struje, snabdevanje vodom, neadekvatne usluge i objekti i nedostatak ekološke zaštite. U međuvremenu, etnička podela i dalje je odlučujuća karakteristika života u Mitrovici.

„Jaz između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba i dalje je velik“, zaključuje se u izveštaju.

Pored njihove kulturne i jezičke podele, u izveštaju se ukazuje da dve zajednice takođe drugačije doživljavaju Mitrovicu, sa tim što su kosovski Albanci skloniji pozitivnijem viđenju.

Kosovski bezbednosni analitičar Mentor Vrajoli kaže za SETimes da je vladavina zakona -- ili nedostatak iste -- i dalje glavni problem na severu. To je, sa druge strane, rezultat političkog zastoja.

Tako da je Mitrovica, koja je imala ekonomski bum [od] 1970. do 1980. godine, „sada mesto sa najgorim ekonomskim izgledima na Kosovu, a verovatno i u regionu“, rekao je Vrajoli, dodajući da se to odnosi na obe strane reke Ibar.

Lokalne institucije, rekao je on, trebalo bi da preduzmu pažljive korake u cilju povećanja svojih ovlašćenja u tom delu Kosova. „To može da se uradi pružanjem konkretnih alternativa kako bi ih postepeno ubedili da imaju poverenje u naše institucije“, rekao je on.

Politička i finansijska podrška međunarodne zajednice pomoći će u ostvarivanju toga, dodao je Vrajoli.

Lokalne vlasti u Mitrovici pokušavaju da podstaknu neki ekonomski razvoj. Opština, čije je sedište u južnom delu, odlučila je da stvori slobodnu ekonomski zonu, u kojoj će kompanije moći da posluju oslobođene poreza.

Gradonačelnik Avni Kastrati izjavio je u februaru da je ideja oblikovana po uzoru na neke moćne ekonomije u Evropi, koje su stvorile radna mesta takvim pristupom.

„Kroz te projekte takođe je postignut napredak na polju rešavanja međuetničkih problema -- kao što je bilo u Severnoj Irskoj, koja je prva u Evropi [u pogledu] broja slobodnih ekonomskih zona“, izjavio je Kastrati za kosovski dnevnik Ekspres.

U međuvremenu, Beograd podržava lokalne kompanije na severu. Srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović predstavio je 3. juna „podsticaje“ za tamošnja lokalna preduzeća.

Beogradski B92 izvestio je da bi to trebalo da stvori uslove za otvaranje oko 60 novih radnih mesta na Kosovu. „Bogdanović je rekao da su ti podsticaji, u iznosu preko 34 miliona evra, namenjeni za 34 biznismena sa Kosova, za proizvodne i uslužne delatnosti“, izvestio je B92, prenoseći Bogdanovićeve reči da vlada „nastavlja da investira na Kosovu i da je jedini način da ljudi prežive da imaju poslove i da mogu da se izdržavaju“.

„Nameravamo da izdvojimo još jedan deo podsticaja do kraja godine, sa posebnim naglaskom na podsticaje za poljoprivredu“, rekao je Bogdanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.