Ministri odbrane jugoistočne Evrope  podržali stav Srbije (VIDEO)

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri odbrane jugoistočne Evrope podržali stav Srbije (VIDEO)

Šutanovac rekao u Ankari da su ministri odbrane zemalja jugoistične Evrope podržali stav Srbije da se kroz dijalog dođe do rešenja krize na Kosovu i Metohiji.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da su ministri odbrane zemalja jugoistočne Evrope, učesnici regionalne konferencije u Ankari, podržali stav Srbije da se kroz dijalog dođe do resenja krize na Kosovu i Metohiji.

Šutanovac: Nasilje bi moglo da destabilizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ceo region

Šutanovac: Uložiti u nabavku oružja

Protest zbog izjava ministara Mrkonjića i Šutanovca

Šutanovac je rekao da je na marginama skupa razgovarao sa većim brojem ministara i o problemima koji su za Srbiju u ovom trenutku najvažniji - a to je problem bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

"Apsolutno svi sagovornici i učesnici konferencije podržavaju stav Srbije da se kroz dijalog dođe do konačnog rešenja i smatramo da je to najbolja startna pozicija i način da se dođe do rešenja koje će poštovati prava svih onih koji žive danas na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Šutanovac je istakao da " niko ne daje podršku nasilju, kao i da svi insistiraju i žele da se do konačnog rešenja dođe putem dijaloga na miran način".

Prema njegovim recima, to će omogućiti da svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji imaju podjednaka prava i mogućnost da žive normalan život.

Šutanovac je dodao da skup predstavlja priliku za razmenu mišljenja i stavova o pitanjima regionalne i globalne bezbednosti "u svetlu ekonomske krize i izazova koji prete "kako regionu tako i globalnoj bezbednosti".

Ministar Šutanovac učestvuje na Sastanku ministara odbrane zemalja canica Procesa saradnje, koji se odrzava 2. i 3. oktobara u Antaliji u Turskoj.

Inicijativa za uspostavljanje procesa saradnje ministara odbrana zemalja jugoistočne Evrope (SEDM) je pokrenuta u martu 1996. godine u Tirani, na predlog SAD, sa namerom jačanje saradnje zemalja jugoistočne Evrope i SAD na polju odbrane.

Osnovni cilj saradnje je intenziviranje razumevanja i političko vojne saradnje u regionu jugoistočne Evrope a radi jačanja stabilnosti i bezbednosti.

Članice SEDM su SAD, Grčka, Italija, Turska, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Ukrajina, Makedonija, BIH, Crna Gora i Srbija dok Gruzija i Moldavija imaju status posmatrača.

Odluka o prijemu Srbije u SEDM doneta je na ministarskom sastanku SEDM u oktobru 2009. godine u Sofiji.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.