Ministarstvo pravde: Interpol ne može da ukine poternicu

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2017, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde: Interpol ne može da ukine poternicu

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za aktulenim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, rečeno je Agenciji Beti u tom ministarstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, s druge strane, najavljuje žalbu Interpolu.

U Ministarstvu pravde su objasnili da Interpol ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << slučaju Haradinaja.

Podsetili su da je poternicu protiv Haradinaja raspisalo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.

Interpol, inače, protiv nekog od optuženih može da "zamagli" poternicu tako da ona nije vidljiva na sajtu Interopola ali ostaje na snazi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je, s druge strane, da će uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da poternice Haradinajem i još 17 osoba više ne budu na snazi. Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri izjavio je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija. Haradinaj je izjavio ranije danas da službeno nije informisan o tome.

Haradinaj je izjavio da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice. "Čuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj.

Autor: N1, Beta
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.