Ministarstvo kulture povodom pisma koji je Priština uputila Međunarodnom savetu muzeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 15:04

Ministarstvo kulture povodom pisma koji je Priština uputila Međunarodnom savetu muzeja

Ministarstvo kulture i informisanja povodom još jednog u nizu zahteva koji dolaze iz Prištine za „vraćanje artefakata“ ističe da je sasvim očigledno da je reč o zloupotrebi kulture i međunarodnih foruma, kao i obmanjivanju javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija.

Svedoci smo još jednog ozbiljnog falsifikata kako privremenih institucija u Prištini tako i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tzv. Nacionalnog muzeja Kosova. Prema navodima, direktor ove ustanove je pisao Međunarodnom savetu muzeja ICOM u kojem se navodi da Srbija ima obavezu da vrati artefakte “koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine“, ne obazirući se na pitanje kako nešto može da pripada ustanovi koja 1998. i 1999. godine nije ni postojala, kao ni na pitanje koliko ustanova u oblasti kulture je obavljalo svoju delatnost na teritoriji AP KiM pre 1999. godine i kojim ustanovama je omogućenom da nastave sa svojim radom na toj istoj teritoriji nakon juna 1999. godine.

Kao što je već više puta naglašeno, reč je o pokušaju skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, što je i na međunarodnom planu dobro prepoznato.

Po ustaljenom obrascu, očekuje se da će praznim govorom o pravu i obavezama prikriti neispunjavanje sopstvenih obaveza i odsustvo prava za srpski narod i baštinu. O tome najbolje svedoči upravo njihova bezrezervna spremnost da svojim ciljevima cinično podrede i kulturno nasleđe, kao i ciljeve i rad međunarodnih organizacija.

I ovim povodom ponavljamo apel svim organizacijama koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da ne podležu ovakvim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

"Cilj ovakvih pokušaja je providan, da ponavljanjem fraza iza kojih ne stoji ništa osim beskrupulozne želje za promocijom sopstvenih političkih ciljeva, učine normalnim ili uverljivim tvrdnje koje su svakom iole upućenom, i laiku i stručnjaku očigledno besmislene".

One su očigledno neuverljive svakome ko pamti bar nekoliko godina unazad, neizbrisive slike užasnog uništavanja kulturnog i verskog nasleđa, i svakome ko zna išta i o današnjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde je ugrožavanje i prava i baštine teška i tužna svakodnevica srpskog naroda, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine za „vraćanje artefakata“ ima za cilj fabrikovanje lažnog legitimiteta

Izvor: Danas, 18.Jun.2021

Povodom još jednog u nizu zahteva Prištine za „vraćanje artefakata“, Ministarstvo kulture i informisanja ističe da je očigledno da je reč o zloupotrebi kulture i međunarodnih foruma, kao i o obmanjivanju javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.